Továbbra is sokan próbálkoznak IT-s képzéssel

A jelek szerint nemhogy csökkent a szakmát váltók és az OKJ képzések iránt érdeklődök száma, hanem egyre többen hisznek abban, hogy érdemes önmagunkba befektetni és egy sikerszakmát választani. A jelentkezőket motiválja a kereslet, a jó fizetés és persze a továbbfejlődési lehetőség is.

Az IT szakmák (webfejlesztő, webdesigner) népszerűségét sok esetben a kötetlen munkaidő, a rugalmasság vagy éppen a jó kereseti lehetőségek adják. Akkor sem árt megfontolni egy informatikai képzést, ha saját vállalkozásunknak van szüksége új honlapra, logóra, kiadványra, és nem szeretnénk külsős szakembert felkérni a munkára.

„Szerencsére az informatika oktatásban rengeteg olyan képzés van, amely nem OKJ-s, így aki fejlesztővé, grafikussá, rendszergazdává vagy éppen webfejlesztővé szeretne válni, tud OKJ nélkül is tanulni”- árulta el Herczeg Rudolf, a RUANDER Oktatóközpont vezetője. „Hatalmas volt a roham a múlt év végén, majd 2021 elején azt vártuk ez valamelyest visszaesik és kevesebb lesz a szakmát váltók száma, de ez nem így alakult! Az elmúlt két hónapban is nagyon sokan jelentkeztek a képzéseinkre, szóval bátran kijelenthetjük, hogy tovább nő az emberek tanulási hajlandósága. Az informatikai szakmák között megtalálhatóak szinte ugyanazok a képzések, amelyek az OKJ-s rendszerben is voltak eddig, csak más néven, más követelményekkel.”

Az oktatóközpontban az OKJ változásoktól függetlenül terveztek olyan programozói képzéseket, amellyel a résztvevők teljesen az alapoktól indulhatnak el a fejlesztői vonalon. Komplex programozó képzéseiket pedig úgy állították össze, hogy a képzés végén sikeres vizsga esetén olyan tudásuk legyen, amellyel könnyen el tudnak helyezkedni. Szabadon választhatnak a nekik legjobban megfelelő munkahelyek közül. Természetesen így magasabb fizetésre is számíthatnak.

  • Megosztom