Tovább terjeszkedne a Netflix

A hónap elején szinte a világ összes országában elérhetővé vált a Netflix előfizetős online videószolgáltatás, kivéve Kínát, azonban a helyzet hamarosan változhat. Reed Hastings, a cég vezetője szerint már egyeztetnek a társaság képviselői a kínai hatóságokkal, hogy a távol-keleti országban is elindulhasson a megoldás.

 

A cégvezető erről egy müncheni konferencián beszélt, ahol kijelentette, hogy valószínűleg már nem kell sokat várniuk arra, hogy megkapják a szükséges engedélyeket. Bár Reed Hastings optimistán nyilatkozott a lehetőségekről jelezte azt is, hogy akár egy-két évtizedet is igénybe vehet, mire a kínai középosztály nagy tömegben igényli majd a tartalmakat, amelyeket kínálnak.

 

A kínaiaknak egyébként van saját online videószolgáltatásuk, az Alibaba tavaly szeptemberben indította el a Tmall Box Office nevű megoldást. Ugyanakkor a jelek szerint a Netflix-re is van igény, becslések szerint mintegy 20 millióan használják a szolgáltatást Kínában VPN-en keresztül.

 

A Netflix kínai megjelenésének időpontja továbbra is bizonytalan, hiszen bár folynak már az egyeztetések, egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyi időt vesz igénybe az engedélyezési folyamat. Reed Hastings ezzel kapcsolatban az Apple példáját hozta fel, annak a vállalatnak hat évet kellett várnia, mire beengedték hivatalosan is az iPhone-okat Kínába, igaz megérte a várakozás, hiszen az ottani megjelenés hatalmas szerepet játszott az elmúlt időszak rekordjaiban.

 

A Netflix már Magyarországon is elérhető, azonban a szolgáltatás kínálatának alig több mint tizedéből válogathatnak a hazai felhasználók a finder.com elemzése szerint. Míg az amerikai előfizetők több mint 1100 sorozat közül válogathatnak, addig a magyarok csak 171-ből, és a közel 4600 mozifilmből is mindössze 548 érhető el számukra.

  • Megosztom