Tovább nő a reklámpiac

Az idén várhatóan 4,4 százalékkal nő a globális reklámpiac a tavalyihoz képest a Carat előrejelzése szerint. A médiaügynökségi hálózat prognózisa alapján a korábban vártnál nagyobb lehet a fejlődés Oroszországban, Közép- és Kelet-Európában, Ausztráliában, valamint az Egyesült Államokban. A digitális platformokon nő leggyorsabban a reklámköltés, idén világszinten akár 15,6 százalékos is lehet a fejlődés.

 

Frissítette az erre az évre vonatkozó reklámpiaci előrejelzését a Carat, és bár a fő adat csak minimális mértékben változott, egyes piacokon a korábban vártnál nagyobb lehet a fejlődés. A társaság számításai szerint ebben az évben 4,4 százalékkal, 548,2 milliárd dollárosra nőhet a globális hirdetési piac, márciusban még 4,5 százalékos bővüléssel számoltak.

 

Az 59 piac adatainak összesítésével megalkotott előrejelzés alapján a leggyorsabban a digitális platformokon nő a reklámköltés, online és mobilos hirdetésekre 15,6 százalékkal többet fordítanak idén, mint a múlt évben, jövőre pedig további 13,6 százalékos fejlődés jöhet. A vizsgált országok közül 13-ban már a digitális csatorna részesül a legnagyobb arányban a reklámpiacból. Globálisan idén 27,7 százalék körül lehet a részesedése.

 

A televízió idén 41,1 százalékos arányt érhet el a reklámpiacon, amit nagy mértékben a jelentős sporteseményeknek köszönhet.

 

A Carat friss előrejelzése alapján néhány országban a korábban vártnál gyorsabb lehet a reklámpiac fejlődése. Ezek között találhatjuk Oroszországot, ahol a korábban jelzettnél 0,6 százalékponttal magasabb, 6,2 százalékos növekedést várnak. Jóval nagyobb a változás Közép- és Kelet-Európa esetében, ahol 2,2 százalékos bővülést prognosztizáltak márciusban, a friss adatok alapján azonban 4,7 százalékos fejlődés várható. Ausztráliában pedig még ennél is nagyobb lehet a változás, 2,5 százalék helyett 5,4 százalékot nőhet a hirdetési piac. Globális szempontból azonban a legfontosabb az lehet, hogy az Egyesült Államokban is meglódultak a hirdetők, és ennek köszönhetően a márciusban jelzett 4,7 százalék helyett ott 5 százalékos lehet a növekedés. Egyedül az amerikai elnökválasztáshoz kapcsolódóan 7,5 milliárd dolláros reklámköltéssel számol a Carat.

  • Megosztom