Tovább nőtt a turizmus

Ismét nőtt a turizmus árbevétele, és egyre több külföldi vendég érkezik hozzánk – derül ki a legfrissebb turisztikai forgalmi adatokból. A magyar turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre nő.

2019 szeptemberében tovább nőtt a külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest. Egyre több külföldi vendég érkezik a biztonságos és folyamatosan fejlődő Magyarországra, és mi magyarok is többet utazunk. A külföldi vendégek száma jelentősen, 2,6 százalékkal emelkedett 2018 szeptemberéhez mérten. A belföldi vendégek száma idén szeptemberben 527 ezer volt, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,1 millió.

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 6,9 százalékkal 52 milliárd forintra emelkedett, ezen belül a szállásdíjbevétel 6,7 százalékkal növekedett 31 milliárd forintra. Jól látható, hogy a belföldi vendégforgalom motorja továbbra is a Széchenyi Pihenőkártya, a kártyatulajdonosok 2 milliárd forintot költöttek velük, amely 72,3 százalékos emelkedést jelent 2018 azonos időszakához képest. 2019 első 9 hónapjában a kártyákról már közel 23 milliárd forintot használtak fel tulajdonosaik, ez szintén jelentős 38,5 százalékos növekedést eredményez 2018 ugyanezen időszakához mérten.

Magyarország továbbra is kedvelt úti cél a külföldi turisták számára, 2019 első kilenc hónapjában a számuk továbbra is növekvő pályán van, több vendég érkezett az országhatáron kívülről, mint az előző év azonos időszakában. A 2019 szeptemberi top10 küldő országok közül növekedést produkált az USA-ból, az Egyesült Királyságból, Oroszországból, Kínából, Spanyolországból és Romániából érkező turisták száma. Jelentős az emelkedés az Ukrajnából (+19,6%), a Kanadából (+13,2%), a Szlovákiából (+12,1%) és az Olaszországból (+9,7%) érkező turisták esetében is. Idén január és szeptember között a kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,0%-kal több, 421 milliárd forint bruttó árbevételt termeltek.

  • Megosztom