Tovább nőtt a CIB Lízing

A lízingpiac jelentős visszaesése mellett 2020 második negyedévében is nagymértékben tovább növelte piaci részesedését a CIB Lízing. Előzetes adatok szerint a pénzintézet a koronavírus okozta gazdasági bizonytalanság ellenére továbbra is a lízingfinanszírozási piac meghatározó szereplője. A Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá konstrukciója igen népszerű, és támogatja a kedvező folyamatokat – a CIB Lízing egyszerű és gyors hitelbírálattal és folyósítással áll a vállalkozások rendelkezésére.

Kedvezőtlen folyamatok játszódtak le a magyar lízingpiacon 2020 második negyedévében: a koronavírus gazdasági hatásai, valamint a vírushelyzet miatti bizonytalanság nagymértékű visszaesést okoztak. Előzetes adatok szerint a vállalkozásoknak biztosított finanszírozás összege a teljes piacon 256,3 milliárd forintot tett ki, utoljára 2016 elején volt ilyen alacsony ez a szám – és mintegy 115 milliárd forinttal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában.

A CIB Lízing a kedvezőtlen piaci folyamatok ellenére 2019 áprilisa óta folyamatosan növeli piaci részesedését, mely immár több mint 50%-kal haladja meg a 2018. első féléves szintet. 2020 első negyedévében, amikor a koronavírus miatti gazdasági visszaesés még csak a látóhatáron volt, a CIB Lízing az előző év azonos időszakához képest több mint 60%-kal növelte kihelyezéseit.

„A lízing a prosperáló gazdaságok finanszírozási formája, hiszen új beruházáshoz, eszközbeszerzéshez kapcsolódik, így gazdasági válság idején, amikor leállnak az adott eszköztípusok értékesítési piacai, a lízingpiac is szükségszerűen, szinte automatikusan követi a csökkenő trendeket. Az általános lízingpiaci visszaesés mértékénél azonban jelentősen kisebb volt a CIB Lízing kihelyezési volumenének visszaesése 2020 második negyedévében, így a piaci részesedésünk az év első félévében is szignifikánsan tovább nőtt. A továbbiakban is elkötelezett munkát fektetünk abba, hogy a hazai vállalkozások stabil finanszírozópartnerei maradjunk, és a koronavírust követő stabilizálódáshoz is aktív kihelyezéssel fogunk hozzájárulni” – mondta az adatok kapcsán Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója.

A járművek és a termelőgépek, berendezések finanszírozása növelte jelentősen a pénzintézet teljesítményét az április-június közötti negyedévben. A CIB Lízing ügyfelei ebben a két kategóriában több finanszírozást vettek igénybe, mint az előző év azonos időszakában, de a mezőgazdasági gépek, eszközök körében is megközelítette a tavalyi adatot a finanszírozás volumene. Ha a piac egészével hasonlítjuk össze, azt látjuk, hogy ebben a két kategóriában csökkenő piac mellett sikerült növelnie kihelyezéseit a CIB Lízingnek.

A CIB portfóliójában a kedvező eredményekhez jelentősen hozzájárul az NHP Hajrá, a Magyar Nemzeti Bank támogatásával igen kedvező kondíciók között igényelhető forrás. A CIB Lízing egyszerű ügyintézéssel, hatékony és gyors hitelbírálattal és folyósítással várja ügyfeleit, és segíti a vállalkozásokat abban, hogy folytassák fejlesztéseiket. Az eddigi szerződéskötések és folyósítások lendülete alapján a CIB Lízing több mint 10%-os részesedésre számít az NHP Hajrából az új beruházások finanszírozásában.

  • Megosztom