Tombol a mobil-láz Barcelonában

Sorra mutatják be a legújabb prémium okostelefonokat és meglepetést okozó készülékeket a hivatalosan tegnap rajtolt Mobile World Congress-en Barcelonában. Az esemény első napja után az is egyértelművé vált, hogy minden eddiginél nagyobb figyelem irányul az 5G-re.

Szinte minden kiderült már jó előre az idei MWC talán legjobban várt készülékéről a Samsung Galaxy S9-ről, azonban a dél-koreai gyártónak így is sikerült pár meglepetést okoznia. A társaság vasárnap este mutatta be új prémium telefonjait. Az S9 és az S9+ az előző modellekhez képest forradalmi változást ugyan nem hoztak, azonban több területen is történt előrelépés. A Samsung Galaxy S9 és S9+ okostelefonok AKG sztereó hangszórói, és a Dolby Atmos által kínált térhatású hangzás új szintre emelik a szórakozást, a teljes előlapot borító kijelző (Infinity Display, Határtalan kijelző) pedig a kifinomult megjelenést biztosítja. A Samsung Galaxy S9 és S9+ készülékek az új SmartThings applikációval érkeznek, amely a Samsung összes IoT (Internet of Things, A Dolgok Internete) szolgáltatását egyetlen kezelőplatformon egyesíti.

A legnagyobb fejlődést talán a kameratechnológiában érte el a dél-koreai cég, szuperlassított felvételeket készíthetünk az új telefonnal, kedvezőtlen fényviszonyok mellett is sokkal jobb fotókat lehet csinálni, illetve a kiterjesztett valóság (AR) hangulatjelek révén olyan emojikat készíthetnek a felhasználók, amelyek kinézetben, hangban és viselkedésben is hasonlítanak rájuk. A két eszköz már nálunk is előrendelhető, azonban igencsak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a felhasználóknak, ha meg akarják venni őket, ugyanis az S9 279999 forintba, míg az S9+ 309999 forintba kerül.

A Sony Mobile Communications is bemutatta legújabb csúcskategóriás készülékeit Barcelonában, az Xperia XZ2 és az Xperia XZ2 Compact okostelefonokat. Az Xperia XZ2 5,7”-os HDR Full HD+ kijelzőjével, erőteljes sztereó hangszóróival, valamint vadonatúj, a tartalmakat valósággal életre keltő Dynamic Vibration System funkciójával az okostelefonos szórakozás korlátlan lehetőségét kínálja. A készülék Motion Eye kamerája továbbá a világon elsőként képes 4K HDR videók és Full HD, másodpercenként 960 képkockát rögzítő szuperlassított felvételek készítésére.

A világ legkompaktabb 5”-os okostelefonja, az XZ2 Compact kiemelkedő teljesítménnyel, szélekig tartó HDR Full HD+ kijelzővel, a megújult Motion Eye kamerával és a Sony fejlett audiovizuális technológiáival nyújt feledhetetlen szórakozást, tenyérbe simuló méretben. Az elsőrendű, akár másodpercenként 1,2 Gigabit letöltési sebességű teljesítmény, és a korlátlan felhasználói élmény érdekében mindkét készülék Qualcomm Snapdragon 845 Mobil platformmal rendelkezik.

A csúcstelefonok mellett igazi különlegességgel rukkolt elő a Nokia márka jogaival rendelkező HMD Global, ami a retrohullámot meglovagolva 4 okostelefon mellett bemutatta az újragondolt Nokia 8110-est is. A készülék eredetije a Mátrix című filmben is feltűnt, persze alaposan felturbózták, így például 4G hálózatot is képes kezelni.

Arra előzetesen is lehetett számítani, hogy az idei MWC-n minden korábbinál nagyobb szerepet kap majd az 5G, hiszen a következő generációs mobiltechnológia lassan már közelít a kereskedelmi bevezetéshez. Az Ericsson elnök-vezérigazgatója, Börje Ekholm, az MWC hétfői napján tartott sajtótájékoztatóján az 5G technológiát üzleti felhasználásra késznek nyilvánította. Azt is hangsúlyozta, hogy a vállalat most már konkrét az 5G üzleti megvalósítására irányuló technológiákra, valamint azokra az 5G alkalmazását elősegítő legfontosabb tényezőkre összpontosít – mint például a rádióhálózati hozzáférés, a hálózat szeletelés és a gépi intelligencia –, amelyek biztosítják majd a technológia kereskedelmi sikerét.

A Vodafone és a Huawei pedig a világon elsőként 5G hívást létesített az új NSA szabvány alkalmazásával. A Huawei-hez kapcsolódó hír az is, hogy a társaság bejelentette a világ első kereskedelmi hálózaton használható, ötödik generációs, mobilhálózati chipkészletét, amelynek segítségével a végfelhasználói berendezések – bel- és kültéri egységek, például routerek, hotspotok, okostelefonok – kapcsolódni tudnak majd az 5G hálózatokra.

  • Megosztom