Többszázmillió euró mehet Fényeslitkére

Az ukrán Vorskla-Kraz és a Kraz Logistics 400-500 millió eurós beruházást tervez a fényeslitkei ipari parkban. A fejlesztés keretében egy logisztikai központot és meleghengerművet is építenének a befektetők.

Az elképzelésekről Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára beszélt egy pénteki, a témában tartott fényeslitkei fórumot követően az MTI-nek. A logisztikai beruházás értéke önmagában mintegy százmillió euró, a hengermű pedig ennek többszöröse lesz, így a projekt mértéke megközelíti az Opel és a dunaújvárosi Hankook gigaberuházását – emelte ki az államtitkár. Az ukránok a tárgyalási szakasz során több száz ember foglalkoztatását vállalták be, a várhatóan jövőre elinduló építkezések pedig további ezres nagyságrendben létesítenek munkahelyeket a térségben – olvasható az MTI beszámolójában.

 

Fontos tény az is, hogy magyar vállalkozások vehetnek részt az építési munkálatokban. A Vorskla által építendő meleghengermű nagyrészt exportra fog termelni, ami fellendítheti a jelenleg csak “csörgedező” vasúti teherszállítást Záhonynál: a beruházás révén 2-2,5 millió tonna áru fog érkezni az országba a magyar-ukrán határvárosnál, ami megduplázhatja a vasúti forgalmat.

 

A fényeslitkei termelés elindítása a helyi iparűzési adó tekintetében több milliárd forintos bevételt jelent, emellett – mint azt Becsey Zsolt jelezte – a nagybefektetőknek első naptól fogva meg kell fizetniük a munkaerőterheket a foglalkoztatottjaik után.

 

A logisztikai központnak nyújtható szubvenció mértékéről és formájáról már júniusban megegyezett az ukrán beruházó és az állam, a hengermű vonatkozásában azonban ez elmarad, hiszen az Európai Unióban nincs mód acélipari tevékenységek ilyen jellegű támogatására – fejtette ki Becsey Zsolt. A támogatási szerződés tervezete még idén a kormány elé kerülhet, ám előbb a földtulajdon ügyét kell rendezni; az erről szóló a tárgyalások várhatóan a jövő héten zárhatóak le.

 

Amennyiben gyors megegyezés születik a földkérdésben, úgy hamarosan elkezdődhetnek a tervek szerint öt-hat hónapig tartó engedélyezési eljárások, az alapkőletételre kedvező esetben már 2012 tavaszán sor kerülhet – mondta el az államtitkár. Becsey Zsolt leszögezte: az engedélyezés során minden segítséget megad az állam a befektetőknek, amely kérheti a projekt kiemelt állami beruházási státuszba történő helyezését is.

 

A 160 hektáros fényeslitkei-komorói Orienter intermodális logisztikai park 3,5 milliárd forintból, az Európai Unió 50 százalékos támogatásával épült meg. Az ipari terület a 4-es főúthoz közvetlenül kapcsolódó bekötőúttal, valamint normál és széles nyomtávú vasúti kapcsolattal, teljesen kiépült infrastruktúrával – kommunális vízi közművel, elektromos- és gázhálózattal – várja a további befektetőket – derül ki a távirati iroda összeállításából.

  • Megosztom