Több mint kétszáz sajtótermék száll be a kampányba

Az Európai Parlament magyar tagjainak választása előtti kampányban 206 sajtótermék tehet közzé politikai hirdetést, ennyien juttatták el ugyanis a törvényben megszabott határidőig árjegyzéküket az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ).

Az ÁSZ internetes oldalán tette közzé az EP-választást megelőző kampányidőszakra vonatkozó hirdetési árjegyzékeket – írja az MTI a szervezet közlése alapján. A számvevőszék emlékeztetett: a kampányidőszakban – a választási eljárásról szóló törvény szerint – politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely előzőleg eljuttatta hirdetési árjegyzékét az ÁSZ-hoz, erre az EP-választás kampányidőszakára vonatkozóan március 8-ig volt lehetőség.

A határidőig beérkezett árjegyzékeket az ÁSZ a törvényi előírásoknak megfelelően tette közzé, a határidő lejárta után megküldött dokumentumokat nem vette figyelembe. Az ÁSZ honlapján 121 nyomtatott és 85 elektronikus sajtótermék hirdetési árjegyzéke található meg.

Az ÁSZ felhívta a figyelmet arra is, a választást követő 15 napon belül – azaz június 10-ig – a sajtóorgánumoknak azt is közölniük kell, hogy a politikai hirdetéseket kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban és milyen terjedelemben tették közzé. Magyarországon május 26-án tartják az EP magyar tagjainak választását, a hivatalos kampány április 6-án kezdődik.

  • Megosztom