Többezer programmal csábít a Kutatók éjszakája

Ma van a Kutatók éjszakája: országszerte 41 városban, 150-nél is több helyszínen mintegy kétezer program közül válogathatnak az érdeklődők a 10. alkalommal megszervezett ingyenes rendezvényen, amelynek célja közelebb hozni a természettudományt a társadalomhoz és népszerűsíteni a kutatói életformát.

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre ellátogatók például 99 program közül választhatnak, többet tudhatnak meg a hídépítésről, a mobilalkalmazások fejlesztéséről és az atomenergiáról. A Semmelweis Egyetem bonctermi látogatással, fiktív betegjogi perrel és sebészeti gyakorlatokkal is várja az érdeklődőket – írja az MTI.

 

Az Ericsson Magyarország pénteken megnyitja egyébként szigorúan zárt kutatólaborjait, és Roboskicc Challenge elnevezéssel rekordkísérletre is készül, amelynek keretében legalább 500, újrahasznosított anyagokból épített firkarobotot várnak közös rajzolásra. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Budapesten drónbicikli-bemutatóval, elektrolízises zsiráffestéssel és lézershow-val is készül a Kutatók éjszakájára, míg Miskolcon a 70-es és 80-as évek számítógépes játékaival, Szegeden pedig a baktériumok és algák világával ismerkedhetnek a látogatók programjaikon.

 

Vidéken számos más helyen is izgalmas programokkal készülnek: a Szent István Egyetem Gödöllőn globális faluval, mobil robotokkal, Rubik-kocka show-val és éjszakai nyelvvizsgával, Békéscsabán pedig drónnal történő reklámfilmkészítéssel várja az érdeklődőket. A Robotok világa címmel a Kutatók éjszakáján indul a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ tematikus éve. Természettudományos kísérleti bemutatók, fogaskerekes építőjáték, legórobotverseny és golyópálya-építés is szerepel a programban.

 

A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi tanszékein a hőfényképkészítéstől a fénycsapdázáson át, a sejtek és szövetek mikroszkópos megfigyelésén keresztül a frontérzékenységi tesztek készítéséig sok mindenbe bekapcsolódhatnak a látogatók.

 

A Pécsi Tudományegyetemen – ahol a botanikus kertben kalandtúrát is szerveznek – a közönség megtudhatja, hogy fel lehet-e törni minden számítógépes rendszert, hogy mi a titkuk a nemzetközi versenyeket nyerő eco-autóknak, és mi történne, ha földrengés sújtaná Magyarország nagy részét.

 

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bolyai Intézetében a harmadik birodalom által is használt rejtjelezőgép, az Enigma egy működőképes példányát is bemutatják, és az érdeklődők megismerkedhetnek azoknak a lengyel matematikusoknak a munkásságával is, akik elsőként feltörték az Enigma kódját.

 

A Debreceni Egyetem Umberto Eco A rózsa neve című regénye nyomán szabadulójátékra invitál, de bárki készíthet DNS-nyakláncot vagy részt vehet gerincegérrel történő állapotfelmérésen, bepillanthat Sir Christopher Lee és a filmes rosszfiúk lélektanába, vagy azt is megtudhatja, hogyan vizsgálják a rovarok személyiségét.

 

A Kutatók éjszakája az Európai Uniós Marie Sklodowska-Curie Akció keretében valósul meg kontinensszerte szeptember negyedik péntekén, az alkalomra idén 280 városban készülnek különböző tudománynépszerűsítő programokkal.

  • Megosztom