Többet költenének a budapestiek

A Cofidis Hitel Monitor első negyedéves felmérése szerint a lakosság vásárlási kedve nem változott az előző negyedévhez képest, de csökkent azok száma, akik hitelt vennének fel beruházásaikhoz.

 

A lakosság vásárlási kedve nem változott az előző kutatás óta, a célcsoport 34 százaléka tervez nagy értékű beruházást a következő három hónapban. A legtöbben – 16 százalék – lakásfelújításra, és utazásra – 11 százalék – szánnak nagyobb összeget -írja az MTI.

 

A 18-39 éves korosztály magasabb iskolai végzettségű, a fővárosban élő, és az átlagnál jobb anyagi körülményekkel rendelkező tagjai magasabb arányban terveznek nagy összegű beruházást a következő negyedévben, mint az átlag.

 

A kisebb összegű beruházást tervezők aránya 2012 utolsó negyedévéhez képest visszaesett 14 százalékponttal, jelenleg a 18-69 éves lakosság kétharmada tervez ilyen jellegű vásárlást a következő három hónapban. A csekélyebb értékű beruházások célja elsősorban ruha (47 százalék), könyv (35 százalék), szépségápolási termék (33 százalék), élelmiszer (33 százalék), és játék (24 százalék) vásárlás.

 

Csökkent azok száma, akik hitelből valósítanák meg beruházásaikat. A lakosság 9 százaléka – különösen az átlag feletti jövedelemmel rendelkezők – mondták azt, hogy vennének fel hitelt nagyobb összegű vásárlásaik finanszírozására. A tervezett hitelösszeg az előző időszakhoz képest emelkedett, átlagosan 630 ezer forint a nagy beruházások esetén. A kisebb értékű vásárláshoz a megkérdezettek 4 százaléka szeretne kölcsönt felvenni, átlagosan 244 ezer forintot.

 

Az elmúlt években a “hitelellenesek” aránya folyamatosan nő, de még így is a lakosság több, mint fele “hitelkedvelő”, vagy “elfogadó” – mutat rá az elemzés.

 

A Cofidis negyedévente teszi közzé az úgynevezett Cofidis Hitel Monitort, amely a társadalom fogyasztási szokásait és hitelezési attitűdjét vizsgálja. A felmérést a NRC piackutató készítette 2013 márciusában 500 fős mintán, a reprezentatív kutatás a 18-69 éves korosztály körében zajlott – olvasható az MTI beszámolójában.

  • Megosztom