Több mint százezren tesztelték már a net sebességét

Az indulás óta eltelt három hónapban már mintegy 125 ezren tesztelték az internet szolgáltatásuk sebességét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által létrehozott szelessav.net oldalon. Az NMHH mérőautói napi 10 órában folyamatosan járják az országot és eddig közel 44 millió hatósági mérést végeztek el, amellyel ellenőrzik a mobilhálózatok le- és feltöltési sebességét, a késleltetési időt (válaszidőt), valamint feltérképezik és megrajzolják hazánk rádiófrekvenciás lefedettségét.

 

A felhasználók már több mint 31 ezer regisztrált szoftveres mérést végeztek el, míg a nem regisztrált szoftveres mérések száma ennek a többszöröse. Az NMHH mérőautói napi 10 órában folyamatosan járják az országot és eddig közel 44 millió hatósági mérést végeztek el. A független, szakmailag megbízható méréseket nemcsak a hatósági munkatársak végzik, hanem lehetőség van arra, hogy az érdeklődők a saját otthonukban vagy más felhasználói végpontokon tapasztalt internetszolgáltatási jellemzőket is rögzítsék. Így teljes egészében kirajzolódik a szolgáltatók által tett minőségi vállalások és a felhasználói tapasztalatok széles sávú térképe.

 

A nemzetközi trendek alapján kifejlesztett országos minőségmérési szolgáltatást a hatóság augusztusban fogyasztóvédelmi céllal indította útjára. Ennek révén az ügyfelek magyar nyelvű felületen, az egész országra kiterjedően ellenőrizhetik internetszolgáltatásuk minőségét, a le- és feltöltési sebességet, a késleltetést, valamint a hálózatsemlegességet.

 

A felhasználóktól származó mérési eredmények számának növelésére az NMHH két hete indította el nyereményjátékát, amelyen a fődíj – egy vadonatúj iPad – mellett számos pulzusmérő óra, lépésszámláló és kerékpáros felszerelés is gazdára talál majd. A nyereményjátékba december 1-ig még be lehet kapcsolódni, az akció részleteiről itt olvashat bővebben. A fődíj sorsolását december 3-án tartja a hatóság.

 

Az összegyűlő objektív mérési adatok segítségével minden internetező egyértelműen, könnyen összehasonlítható valós adatok alapján választhat internetszolgáltatót, szolgáltatást, és ellenőrizheti az előfizetői szerződésében leírt minőségi paraméterek teljesülését, így például a ténylegesen elérhető vagy a garantált netsebességet. Az NMHH célja, hogy ezzel a játékkal, illetve az azt népszerűsítő banner kampánnyal a felhasználók hírközlési ismereteit bővítse, és a szolgáltatások igénybevételekor érvényesíthető jogaikat tudatosítsa.

  • Megosztom