Több mint kétmilliárdért fejlesztett a Telenor

A harmadik negyedévben 2,15 milliárd forintot költött beruházásokra a Telenor, ez több mint félmilliárd forinttal haladja meg az egy évvel ezelőttit. A mobilcég a július-szeptemberi időszakban 41,7 milliárd forintos bevételt ért el, 700 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

A Telenor Magyarország a harmadik negyedévben 41,7 milliárd forint bevétel mellett 15,7 milliárd forint kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredményt (EBITDA) ért el. A társaság közleménye szerint tavaly ugyanebben az időszakban a bevétele 42,4 milliárd forint volt, az EBITDA pedig 21 milliárd forint volt. A cég az idén az első negyedévben 37,55 milliárd forint, a másodikban 39,636 milliárd forint bevételt ért el, míg az eredménye 13,1, illetve 14,2 milliárd forint volt – olvasható az MTI beszámolójában.

 

A harmadik negyedévben beruházásokra 2,15 milliárd forintot költött a Telenor, míg tavaly ilyenkor 1,6 milliárd forintot.

 

Christopher Laska, a cég vezérigazgatója szerint a harmadik negyedévében folytatódó előző negyedévi trend már tükrözi a hálózatmodernizációs program és az új szolgáltatásaik sikerét. A Telenor elemzése alapján a harmadik negyedév árbevétele szabályozási és gazdasági tényezők – a hívásvégződtetési díjak csökkentése és a magyar háztartások alacsonyabb vásárlóereje – miatt csökkent az előző év megfelelő időszakával összehasonlítva. Ez a változás azonban a 2011 második negyedévi csökkenéshez képest javuló trendet mutat.

 

A szezonalitásból eredően az EBITDA értéke már kedvezőbb a 2011 korábbi negyedéveihez viszonyítva, de nem éri el még a 2010-es szintet, főként a távközlési különadó és a folyamatban lévő hálózatmodernizáció nyomán felmerült magasabb értékcsökkenési költségek miatt.

 

A társaságnak a harmadik negyedév végén 3,523 millió előfizetője volt, számuk 24 ezerrel kevesebb mint egy évvel korábban. Az egy előfizetőre jutó átlagos havi díj 3.655 forint volt, szemben a tavalyi 3.762 forinttal. Az idei korábbi negyedévekben ez az összeg 3.279, valamint 3.526 forint volt – derül ki az MTI összeállításából.

  • Megosztom