Több mint hárommilliárdra lehet pályázni

Jövőre 3,15 milliárd forint jut televíziós, rádiós és filmes pályázatokra a Magyar Média Mecenatúra program keretében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának döntése szerint. Az NMHH Médiatanácsa 2011 óta 72 pályázati eljárásban több mint 15,8 milliárd forint támogatást nyújtott a helyi, körzeti médiaszolgáltatóknak, valamint a nem egész estés filmek, hangjátékok és online tartalmak készítésére. Hamarosan indul a testület hangjátékokra kiírt idei pályázata, az 50 millió forint keretösszegű Cserés Miklós-felhívás.

 

Elkészült a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának 2017-es támogatási terve, amely ezúttal is elsősorban a médiaszolgáltatók működési költségeinek, műsorgyártásának, illetve a független magyar filmek készítésének támogatására irányul. Az idei keretösszeghez hasonlóan és az eddigi arányok megtartásával összesen 3,15 milliárd forintot határozott meg a testület a pályázati rendszerekre.

 

A 2017-es Magyar Média Mecenatúra programon belül közösségi médiaszolgáltatók fenntartási és üzemeltetési költségeire 400 millió forintot, műszaki fejlesztéseinek támogatására 110 millió forintot különített el a grémium – derül ki az NMHH Médiatanácsának közleményéből. A televíziós hír- és magazinműsorokra 420, a rádiók rendszeresen jelentkező műsoraira 300 millió forint jut.

 

A Kollányi Ágoston pályázaton előreláthatóan 250, az Ember Judit pályázaton 330, a Macskássy Gyula pályázaton 180, a Dargay Attila pályázaton 200, a Huszárik Zoltán pályázaton 150, a Fehér György pályázaton 600, az Egri Lajos pályázaton 10, a Neumann János pályázaton 20 (határon túli pályázóknak további 5), a Cserés Miklós pályázaton 50, a Nemeskürty István pályázaton 105, az Escher Károly pályázaton 20 millió forintra számíthatnak 2017-ben együttesen a nyertesek.

 

Az NMHH Médiatanácsa 2011 óta 72 pályázati eljárásban több mint 15,8 milliárd forint támogatást nyújtott a helyi, körzeti médiaszolgáltatóknak, valamint a nem egész estés filmek, hangjátékok és online tartalmak készítésére. A támogatott alkotások között olyan sikeres művek szerepelnek, mint az Oscar-díj közelébe került Mindenki című kisfilm Deák Kristóf rendezésében, Szász Attila filmje, a 16 díjat Los Angelestől Barcelonáig elhozó Félvilág, Bucsi Réka animációs filmje, a Love, amely 15 fesztiválelismerést gyűjtött be vagy Mosonyi Szabolcs természetfilmje, a Vad Kunság – a puszta rejtett élete, amely 4 díjat nyert.

 

Az idei pályázati kiírások közül utolsóként az 50 millió forint keretösszegű Cserés Miklós-felhívást is elfogadta a Médiatanács. Ezen keresztül hangjátékok, dramatizált felolvasások – elsősorban mesék feldolgozásaira –, hangklipek és hangképes dokumentum-összeállítások gyártására lehet támogatást nyerni, ennek maximális összege – az elkészíteni kívánt mű időtartama szerint meghatározva – percenként legfeljebb húszezer forint lehet, rádiós szövegkönyv írására további egymillió forint pályázható.

 

Az alkotás bemutatását egy analóg műsorszórású országos, körzeti vagy olyan rádiók együttesének kell vállalnia, amelyek összesen legalább 500 ezer fős vételkörzetet látnak el. A szinopszisok beadási határideje 2017. január 19. A 2014 óta pályázható Cserés Miklós-pályázatokon eddig 42 alkotás, illetve sorozat készült el összesen 99 millió forint értékben, köztük a Nemzetközi Rádió- és Televízióunió (URTI) idei pályázatán a legmeglepőbb pályamű címet elnyerő Üzemzavar című hangjáték Mészáros Péter rendezésében.

  • Megosztom