Több informatikust szeretne a Telekom-vezér

Rendhagyó informatika órát tartott ma a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója, az eseményen bemutatták a cég „Legyél te is informatikus!” programját is. Egész Európában és nálunk is egyre nagyobb problémát jelent az informatikus szakemberhiány.

 

Több mint tízezer informatikus hiányzik jelenleg Magyarországon a munkaerőpiacról – mondta el Christopher Mattheisen, a cég mai eseményén. De nem csak nálunk, Európában is rendkívül rossz a helyzet, már most több százezer a betöltetlen informatikai álláshelyek száma a kontinensen. Ennek ellenére a pályaválasztás előtt álló fiatalok közül sem látnak elegen perspektívát ebben a szakmában.

 

Ezen a helyzeten változtatna a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország Legyél Te is Informatikus! programja, amelynek keretében a vállalatnál dolgozó több ezer IT szakembernek önkéntes alapon lehetősége nyílik megismertetni a fiatalokkal az informatikai karrier perspektíváival. Bár az informatikus pálya az anyagilag is megbecsült foglalkozások egyike, mégsem tűnik elég vonzónak a fiatalok számára, akik vélhetően nincsenek tisztában a szakmai karrierlehetőségekkel.

 

A Legyél Te is Informatikus! program legfontosabb célkitűzése, hogy a sztereotípiák és a gátak ledöntésével mind a szülők, mint a pályaválasztás előtt álló gyerekek nyitottabbá váljanak korunk egyik legfontosabb hivatására. A program pilot időszaka októberben indult el, mára már több mint 1800 diákot oktattak a Telekom önkéntesei, azóta is folyamatosak a megkeresések az ország minden pontjáról, és már az általános iskolásoknak készülő játékos anyag is hamarosan elérhetővé válik. A Legyél Te is Informatikus! szerves része a programhoz készült weboldal is, ahol az érdeklődők hasznos tippeket kaphatnak a szakmáról, versenyekről, gyakornoki lehetőségekről.

 

„Nem elég a szélessávot és az eszközöket elvinni az ország minden pontjára, a vállalatoknak felelősségük is van a digitális kompetenciák fejlesztésében. A Magyar Telekom komolyan veszi digitális felelősségét, és bízunk benne, hogy a programmal hozzájárulunk ahhoz, hogy az informatika mérnöki egyetemi képzésre jelentkezettek száma jelentősen emelkedjen a következő időszakban, és a végzettek közül minél többen helyezkedjenek el a hazai piacon” – közölte Christopher Mattheisen.

 

Rendhagyó informatikai tanórára az egész országból lehet jelentkezni a program honlapján. A tervek szerint hamarosan más iparági vállalatok részvételére is lehetőség nyílik az IVSZ koordinációján keresztül. A hosszútávú cél ugyanis az, hogy valódi társadalmi párbeszéd induljon el az informatikus szakmáról, a szektor aktív részvételével.

  • Megosztom