Tízezrek az MLE programjában

A lezárult tanévben több mint huszonötezer középiskolás vett részt a Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) olvasásra nevelési programjában, amelynek célja a diákok szövegértési kompetenciájának javítása.

 

A magyar lapkiadók az elmúlt öt évben több mint félmilliárd forint értékben juttattak el sajtóterméket a középiskolák tanulóinak, a megyei lapkiadók által működetett regionális programok keretében pedig további kétszázmillió forint értékben jutottak újságokhoz a diákok – idézi az MTI az MLE közleményét. Az iskolai tanulócsoportok számára juttatott lapcsomagok mellé az MLE módszertani segédleteket is biztosít a pedagógusok számára, ösztönözve ezzel a sajtótermékek felhasználását az iskolai órák keretén belül.

 

Egy új, kreatív eszközkészletet kínálnak így az oktatási intézményeknek a nemzeti alaptantervben meghatározott fejlesztési feladataik ellátásához, ez a szövegértési kompetencia fejlesztésén túl a kritikai szemléletmód erősítésében, a tudatos médiahasználat fejlesztésében, az állampolgári attitűd kialakításában, de akár egy matematikaóra keretein belül a statisztikák működésének szemléltetésében is sikeresen felhasználható.

 

A legutóbbi, több mint egy évvel ezelőtt lezajlott PISA-felmérés során kiderült, hogy jelentősen nőtt Magyarországon az újságolvasó diákok aránya, és szélesedett a köre azoknak a szövegeknek, amelyek iránt érdeklődnek a fiatalok.

  • Megosztom