Tizenötmilliárdos beruházás Győr-Moson-Sopron megyében

Lerakták a mintegy 15 milliárd forintos beruházással épülő napelemgyár alapkövét szombaton Csorna határában. Az üzemben évente annyi napelem készülhet, amennyi 300 ezer ember éves energiaigényét fedezheti.

 

A csornai üzem olyan egyedi technológiával gyártja majd a napelemeket, amelyet jelenleg csak Japánban alkalmaznak – olvasható a világgazdaság cikkében.

 

Az új gyárban vékonyréteg-napelemeket fognak előállítani, amelyeknek a hatásfoka 30 százalékkal nagyobb, mint a jelenleg forgalomban lévőké.

 

A megújulóenergia-szektor leggyorsabban fejlődő része a napelemgyártás, az új üzem pedig olyan munkahelyeket hoz létre, amelyek jelentős hozzáadott értéket teremtenek majd, és egyes területeken kizárólag magyarországi alapanyagokat használnak. A két ütemben 14,5 milliárd forintos beruházással megvalósuló gyár termelésének zömét exportálják majd, elsősorban európai, közép-ázsiai és dél-amerikai piacokra.

 

A kormány egymilliárd forinttal támogatja a csornai napelemgyár megépülését. A Győr-Moson-Sopron megyei településen várhatóan 2015 második felében kezdődik meg a termelés. A csaknem 15 milliárd forint összértékű beruházással 212 új munkahely jön lére – írja a vg.hu.

  • Megosztom