Tíz százalék szerint itt a világvége

A világ lakosságának 10 százaléka szerint a maják naptárának megfelelően még az idén eljön a világvége – derül ki az Ipsos új felméréséből. A magyarok 12 százaléka fogadja el a maják prognózisát.

 

A Reuters megbízásából az Ipsos által, 21 országban, 16 ezer felnőtt megkérdezésével készült felmérés során minden hetedik (14%) válaszadó egyetért azzal az állítással, amely szerint “még életemben bekövetkezik a világvége”. A felmérésben szereplő országok minden tizedik (10%) válaszadója gondolja azt – 2% nagyon, 8% valamelyest -, hogy igaz a maja naptár állítása, amely 2012-re prognosztizálja a világvégét. A globális vélekedés (90%) azonban – 73% nagyon, 16% valamelyest – ellentétes ezzel a próféciával. A kínaiak hisznek leginkább az idei világvégben (20%), őket 13-13%-kal a törökök, az oroszok, a mexikóiak, a dél-koreaiak és a japánok követik a rangsorban. A németek és az indonézek (4%), a britek, a dél-afrikaiak és az olaszok (7%) kevésbé gondolják, hogy 2012 az utolsó év.

 

A hit hasonló arányban (8%) – 2% nagyon, 6% valamelyest – fordul félelembe, merthogy ennyien állították, rettegnek attól, hogy 2012-ben eljön a világvége. A legtöbben (92%) – 80% nagyon, 12% valamelyest – nem hisznek ebben. Az oroszok (14%) aggódnak a leginkább, őket a lengyelek (13%), a kínaiak (12%), a törökök (11%) és a japánok (11%) követik a listán. A britek (4%), valamint a németek, az ausztrálok és a kanadaiak (5%) a legoptimistábbak e téren.

 

A magyarok várakozásai szinte azonosak az átlaggal: 14% véli úgy, hogy még élete folyamán bekövetkezik a világvége, 12% elfogadja a maják idei évre vonatkozó prognózisát, s 8% erősen aggódik is a prófécia megvalósulása miatt.

 

  • Megosztom