Tombol a médiacenzúra Oroszországban

Egymás után érkeznek a hírek arról, hogy hogyan próbálja akadályozni a hatalom az orosz sajtó működését. Áll a bál a legnagyobb orosz független hírportál körül is. Egy interjú publikálása miatt kirúgták a főszerkesztőt, aztán a vezérigazgatót. Azóta felmondott szinte az egész szerkesztőség.

Galina Tyimcsenkót, a legnagyobb független orosz hírportál, a Lenta.ru főszerkeszőjét szerdán egy interjú miatt menesztették. A lap ugyanis lehozott egy interjút Andrej Taraszenkóval, az ukrán Jobboldali Szektor (Pravij Szektor) egyik vezetőjével, ráadásul a beszélgetés szövegében elhelyeztek egy linket, mely egy Dmitro Jaros-szövegre mutatott. Márpedig Jaros bejelentette, hogy indul a május 25-i ukrán választáson, és az orosz hatóságok “terrorizmusra és szélsőséges cselekményekre való felbujtással” vádolják, és körözést is kiadtak ellene.

Ezután a helyi médiahatóság, a Roszkomnadzor az interjú közlése miatt figyelmeztette a szerkesztőséget, ami azért fontos, mert a második hasonló eset együtt járhat egy hírportál működési engedélyének teljes megvonásával. Alekszandr Mamut, a Lentát tulajdonló Afisa-Rambler-SUP vezetője Tyimcsenko távozása – vagy távozásra kényszerítése – után azonnali hatállyal Alekszej Goreszlavszkijt, a Vzgljad.ru Kreml-barát hírportál korábbi vezetőjét nevezte ki új főszerkesztőnek, majd tegnap kirúgták Julija Mindert, a Lenta vezérigazgatóját is, aki az 1999-es alapítás óta ott dolgozott, sőt tíz éven át főszerkesztője is volt. A szerkesztőség kétharmada ezután döntött úgy, hogy újságcikkek helyett felmondólevelet ír – írja a Cink.hu az esetről, mely ismét rávilágít, milyen környezetben kell dolgozniuk az oroszországi sajtómunkásoknak.

A Lenta egyébként épp arról közöl vezetőanyagot, hogy a hatalom korlátozza bizonyos ellenzéki hírsite-ok elérhetőségét Oroszországban. Orosz cenzúrára figyelmeztetett néhány napja egy televíziós esete is. Ő élő adásban mondott fel a politikai beavatkozások miatt a Russia Todayen, illetve később a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy személy szerint nem tud tovább részese lenni egy olyan (televíziós) hálózatnak, amelyet az orosz kormány finanszíroz és amely tisztára mossa Putyin cselekedeteit. A magyar gyökerekkel is rendelkező tévés esetéről itt látható egy videó is.

  • Megosztom