Tiltakoznak a BKK-s reklámtiltás miatt

Tarlós István főpolgármesternél nyílt levélben tiltakoznak amiatt, hogy – mint arról korábban már beszámoltunk – a BKK nem engedte megjeleníteni a melegrandi.hu weboldal hirdetését az autóbuszokon. A tiltakozó levél szerint ez homofób reklámcenzúra.

A Friss Gondolat Egyesület, mely a Magyar LMBT Szövetség tagja, nyílt levélben fordult Tarlós István Főpolgármesterhez a Weiler Péter és a Dating Central Zrt. nevéhez kapcsolódó melegrandi.hu BKK hirdetésének elutasítása kapcsán. Levelükben azt írták, homofóbia, hogy nem engedik megjelentetni azt a hirdetést, mely a melegrandi.hu online meleg társkereső megújulását szerette volna a BKK buszainak oldalán hirdetni. A BKK felületeit bérbe adó Publimont azért utasította el azt, mert “a hirdetés a fiatalkorúak fizikai, szellemi, érzelmi és erkölcsi fejlődését károsíthatja”. Az egyesület szerint azonban ezzel az indokkal elutasítani a hirdetést diszkriminatív, jogellenes és megalázó a meleg közösség tagjaira nézve.

Több országos napilap és televízió is beszámolt a hírről. A Publimont elzárkózott döntésük indoklásától, a BKK pedig gyáván visszautalta a kérdést a Publimonthoz mondván, ez nem a BKK hatásköre – áll a nyílt nevélben, melynek aláírói szerint ez az ügy nem egy online társkeresőről és még csak nem is Budapest közlekedési vállalatáról szól, “viszont tökéletesen tükrözi fővárosunk vezetésének kőkorszaki gondolkodásmódját”.

Az egyesület szerint elgondolkodtató, hogy amikor Finnország, Észtország, Nagy-Britannia, Franciaország, Belgium, Szlovénia területén már az azonos neműek házassága is engedélyezett, Magyarországon, Európa közepén nem lehet egy busz oldalára kiírni 2015-ben, hogy „Melegrandi”.

Az egyesület felszólítja a főpolgármestert, hogy támogató nyilatkozattal tegyen rendet az ügyben és támogassa, hogy a hirdetés a főváros buszain megjelenhessen.

“Hisszük, hogy az ügyben eljáró médiaügynökség ultrakonzervatív szellemiségben járt el. Eddig azt hittük, hogy Magyarországon minden állampolgár egyenlő jogokkal rendelkezik. Tévedtünk? Hazaszerető fiatalokként eddig büszkék voltunk Budapestre. Hiszünk abban, hogy a jelenlegi vezetés európai módon megteremti annak a lehetőségét, hogy egyenlő bánásmódban részesüljön minden fővárosi lakos. Kérjük, hogy Budapest mutasson példát előítélet-mentes gondolkodásból az országnak, a Főpolgármester úr pedig ismerje fel személyének súlyát egy ilyen ügyben!” – áll a Friss Gondolat Egyesület levelében.

(A fotón az látszik, hogy nézett volna ki a kreatív a 7-es busz oldalán. Az ügy előzményeiről itt írtunk részletesebben)

  • Megosztom