Terjeszkedik az UNIQA

Az UNIQA közel 1 milliárd eurós vételáron vásárolja fel az AXA leányvállalatait olyan növekvő európai piacokon, mint Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia. Ez a hatalmas akvizíció 5 millió új ügyfelet és 8 millió euró értékű plusz biztosítási díjat jelent az osztrák biztosítási vállalatnak.

Összesen 5 millió ügyfél, 2100 munkatárs és 800 millió euró értékű biztosítási díj – ezek a fő mutatószámai azoknak a francia AXA csoporthoz tartozó cégeknek Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában, amiket az UNIQA felvásárol, a jogi jóváhagyás után. Az akvizíció fókuszpontjai az AXA élet és nem-élet ágazati biztosítótársaságai, befektetési cégei, nyugdíjpénztárai és szolgáltató cégei voltak ebben a három országban. A felvásárlás vételára közel 1 milliárd eurót tesz ki.

“Már régóta figyelemmel kísértük az AXA csoport cégeit; amelyek tökéletesen illeszkednek a hosszútávú stratégiánkba. Az erőteljes fókuszuk a jövedelmező kiskereskedelmi ágazatban és a kiegyensúlyozott termék portfóliójuk kiegészítik a mi jelenlegi üzleti tevékenységünket és ezáltal az ötödik legnagyobb biztosítótársasággá tesz minket a növekvő közép- és kelet-európai régióban.” -nyilatkozta Andreas Brandstetter, UNIQA CEO.

Az UNIQA – Közép- és Kelet-Európában hetedikként – széleskörű hálózattal rendelkezik 15 országban, ahol teljeskörű biztosítási szolgáltatásokat nyújt 6,8 millió magán- és vállalati ügyfelének. – tette hozzá Andreas Brandstetter, UNIQA CEO.

Befektetés 3 növekvő piacon

Az UNIQA-nak közel 20 éves tapasztalata van a lengyel, cseh és szlovák piacokon. Amikor 2011-ben az UNIQA 2.0 stratégiai programját – amely 2020 közepéig tart – bemutatták, a cég a Közép- és Kelet-Európai országokat a második legkiemeltebb piaci szegmensének határozta meg Ausztria után. A biztosítási vállalatcsoport világszerte az UNIQA márkanév alatt működik, kivéve Oroszországot.

Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia gazdasága is kiemelkedően jól teljesített az utóbbi években, az elmúlt évtizedben átlagosan 3%-os GDP növekedési rátájuk jelentősen meghaladja Ausztriáét is, ami 1,6%-os.

“Elemzéseink azt mutatják, hogy ez a gazdasági növekedés folytatódni fog az érintett országokban, és hosszútávon pedig jelentősen nagyobb lesz, mint Ausztriában. Ezek az akvizíciók ezáltal a fenntartható és folyamatos növekedésbe való befektetést jelentik a cégcsoport életében.” – mondta Brandstetter.

Míg az osztrák biztosítási piac várhatóan csak 1,5%-ot nő jövőre, az előrejelzések a fent említett országokban jelentősen magasabbak, tehát prognosztizálhatóan a növekedés Lengyelországban 6,2%, a Cseh Köztársaságban 6,8%, míg Szlovákiában 2,7% lesz.

A piaci pozíció megerősítése – “tökéletes kiegészítés”

Az UNIQA jelenleg Lengyelországban 1,5 millió ügyféllel a tizedik, a Cseh Köztársaságban 800 ezer ügyféllel a hatodik, Szlovákiában pedig 500 ezer ügyféllel a negyedik legnagyobb biztosító.

Az AXA-val létrejövő akvizíció eredményeképpen Lengyelországban 3,2 millió új ügyféllel az ötödik, a Cseh Köztársaságban 800 ezer új ügyféllel szintén az ötödik, míg Szlovákiában 750 ezer új ügyféllel a negyedik legnagyobb biztosítói szereplővé válik az UNIQA.

“Jelentősen javítani fogjuk a piaci pozícióinkat ezen piacok mindegyikén” – jelentette ki Andreas Brandstetter.

“Az AXA tökéletesen illik hozzánk: a cégeink rendkívül sikeresek és erős piaci pozícióval rendelkeznek. Ez a tranzakció új magán- és vállalati ügyfeleket jelent számunkra három növekvő piacon, ahol már így is rendkívül nyereségesek vagyunk.” A termék portfolió majdnem kiegyensúlyozott, 35% életbiztosítás és 65% ingatlanbiztosítás.

Az akvizíció befejezése a szükséges hatósági jóváhagyásoktól függ. A tranzakció során az UNIQA tanácsadója a HSBC volt. A HSBC csapat vezetői Graeme Lewis, Ulrich Gericke, Shashank Bhalla and Pascal Ehrler voltak.”


Tags: ,

  • Megosztom