Tényleg eladnák a HVG kiadóját a németek!

Bejelentették, hogy kiszállna a német Funke csoport az 1989-ben létrejött és 2003-ban általuk felvásárolt HVG Kiadó Zrt.-ből, és az eddigi kisebbségi tulajdonossal kezdődtek tárgyalások a jövőbeni részvényesi struktúráról. A hetilapot megbízott főszerkesztőként Jakus Ibolya, a hvg.hu-t pedig változatlanul Neizer Anita vezeti, de keresik a végleges megoldást. A HVG Zrt. évek óta pénzügyi veszteséggel küzd, a szegmenségben egyébként változatlanul piacvezető hetilapjuk hosszú ideje folyamatosan csökkenő példányszámokat produkál, ám a kiadó szerint pénzügyileg stabil lábakon állnak és nagyot nőtt az online brandjük, a hvg.hu.

A német Funke Csoport azt követően, hogy közel 1 milliárd eurós befektetéssel megvásárolta Németországban az Axel Springer Kiadó regionális lapjait valamint női és tévémagazinjait, felülvizsgálja, hogy mely régiókban kívánja továbbra is fenntartani tevékenységét. Mindez Kelet-európai, ezen belül magyarországi piaci jelenlétének újragondolását jelenti. A Funke Csoport ugyanakkor továbbra is felelősséget érez a HVG jövőbeli működőképessége és piaci pozíciójának további erősítése iránt, éppen ezért tárgyalásokat folytat a kisebbségi részvényessel a tulajdonosi struktúra átalakításáról. A kisebbségi tulajdonos Szerkesztőségi Vagyonkezelő Zrt. széleskörű ismeretekkel rendelkezik a magyar hírpiacról, valamint a HVG-ről is, ami nagyban hozzájárul a működés folyamatosságának és sikerének fenntartásához. A részletekről a tárgyalások jelenlegi szakaszában a tulajdonostársak nem kívánnak további tájékoztatást adni – áll a közleményben, ami a hvg.hu-n jelent meg.

Jelezték azt is, hogy a HVG Zrt. rendkívüli közgyűlését 2014. augusztus 28-ra hívták össze. Vagyis legkorábban akkor születhet tényleges döntés a tulajdonosváltással kapcsolatban.

“A HVG Kiadó Zrt.-ben az idén kezdődött el az a munka, amely a cég hosszú távú stratégiájának definiálását, a fenntartható, 3 éves üzleti terv előkészítését és a tartalom előállítással foglalkozó műhelyek tevékenységének szoros összehangolását tűzte ki célként. Egyébként a most leköszönő Vass Péter főszerkesztő (akinek 3 éves mandátuma most járt le) utódjának kiválasztása is folyik, szerkesztőségi döntés erről szeptemberben lesz, addig Jakus Ibolya megbízott főszerkesztőként irányítja a lap, és Neizer Anita a hvg.hu munkáját. A HVG továbbra is elkötelezett a hazai olvasók iránt, éppen ezért célja, hogy a hazai nehéz médiapiaci körülmények ellenére hosszú távon, stabilan tudjon működni” – idézi a hvg.hu-n publikált közlemény Szauer Pétert, a HVG Zrt. vezérigazgatóját.

A HVG Zrt. a számok tükrében: Növekvő veszteségek, csökkenő bevételek

A Marketing&Media korábbi, az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálatától származó gyűjtése alapján a HVG bevétele 173 millió forinttal csökkent 2013-ban az azt megelőző évhez képest, a veszteségük pedig 208 millió forintra nőtt, két év alatt összesen közel 400 millió forint mínuszt halmoztak fel.

Ebben szerepe lehetett többek között a több évtizedes múltú hetilapjuk mostanra jelentősen lecsökkentő példányszámának is. A MATESZ adatai alapján míg 5 évvel ezelőtt (2009 I. félévében) 97 ezer példányt nyomtak a hetilapból, melyből 80 ezret tudtak értékesíteni, addig 2014-ben az első negyedéves gyorsjelentés alapján már csak 57 ezer Heti Világgazdaságot nyomtattak és mindössze 41 ezer példány fogyott az auditálált adatok szerint. Ennél is radikálisabb, ha a legelső nyilvánosan elérhető MATESZ adatsorral (1994. I. félév) vetjük össze a lap példányszámait: tíz évvel ezelőtt még 115 ezer példányt nyomtak a HVG-ből és 101 ezer példány el is fogyott belőle.

A HVG Zrt. közleménye szerint azonban, bár az elmúlt évet 3 milliárd forintos forgalom mellett veszteséggel zárta, pénzügyileg stabil. A HVG évtizedek óta – csökkenő eladásokkal ugyan, de 50 százalékos piaci részesedéssel vezeti a saját szegmensében a piacot. A hvg.hu látogatottsága ugyanakkor évek óta nő, ma már eléri a heti 500-600 ezret. A print, az online és a mobil tartalom együttesen hetente több mint 1 millió embert ér el és a Facebook-rajongók száma is megközelítette a 250 ezret, egy év alatt megduplázódott. A társaság könyvkiadó és rendezvényszervező üzletága is látványosan fejlődik, az innen származó árbevétele több mint 10 százalékkal nőtt.

  2012 2013
  Nettó árbevétel Adózott eredmény Nettó árbevétel Adózott eredmény
HVG Kiadó Zrt. 3 140 347 -187 300 2 967 341

-208 128

A 2000-es évek elejének nagy médiabiznisze volt

Az 1989-ben létrejött HVG Kiadói Rt. tulajdonosai 2003-ban állapodtak meg Németország egyik legnagyobb kiadóvállalatával, a Westdeutsche Allgemeine Zeitung, azaz a WAZ (a mai Funke elődjének) vezetőivel arról, hogy az esseni cég 75 százalékos részesedést szerez a HVG Rt.-ben.  A vételár nagyságáról, ahogy az ilyenkor oly sokszor lenni szokott, nem nyilatkoztak az érintettek, de az akkoriban megjelent sajtóértesülésekben 10-12 milliárd forintra becsülték a tranzakció teljes értékét, figyelembe véve, hogy céginformációk szerint a HVG Rt. adózási előtti eredménye az ötmilliárd forintos árbevétel mellett a vásárlást megelőző három évben megközelítette, illetve meghaladta az egy milliárd forintot. A 2002. évi érték megközelítette a 2 milliárdot, ami elsősorban a rendkívüli pénzügyi eredménynek köszönhető. A megállapodás kiterjedt a HVG Press Kft.-re és a HVG Online Rt.-re is. A HVG-ért a korabeli sajtóhírek szerint komolyan érdeklődött többek között az akkortájt még a Figyelő gazdasági hetilapot is kiadó Sanoma finn médiacég is.

Az azóta Funke csoportra átkeresztelt WAZ-nak akkortájt egyébként Németországon és Magyarországon kívül kilenc európai országban voltak érdekeltségei és az 1,9 milliárd eurós forgalmú cégcsoport 12 ezer főt foglalkoztatott. A WAZ-nak a HVG megvásárlásakor 32 napilap és több mint száz hetilap, magazin volt a tulajdonában.

Érdekes az is, hog a HVG Rt. akalmazottainak száma közel a 2003-as eladást megelőző évben egyébként még 200 fő volt.

A Funke egyébként az elmúlt időszakban néhány országban megvált helyi érdekeltségeitől, míg más esetben inkább terjeszkedtek. 2013-ban például, amikor az Axel-Springer meg akart szabadulni németországi print termékeitől, a WAZ vette át őket. A Funke egyébként Magyarországon a Pannon Lapok Társasága (PLT) társaságban is érdekelt. Arról egyelőre nincs hír, hogy érinti-e a PLT-t is a Funke döntése, hogy felülvizsgálja a különböző országokban a piaci jelenlétét.

  • Megosztom