Távozik Dirk Gerkens, Mészárosé lehet az IKO?

Dirk Gerkens távozásával nem érnek véget a TV2 körüli változások, az mmonline.hu információi szerint az IKO Holding műsorgyártó cég teljes egészében Mészáros Lőrinc köréhez kerülhet. A társaságban egyébként korábban már szerzett tulajdonrészt a milliárdos. További kérdés, hogyan alakul az Atmedia sorsa, amiben már szintén rendelkezik érdekeltséggel Mészáros Lőrinc.

A tegnapi nap legfontosabb hazai médiapiaci történése volt, hogy bejelentették Dirk Gerkens távozását a TV2 vezérigazgatói pozíciójából, erről bővebben itt írtunk. Ezt a lépést további változások követhetik. Úgy tudjuk, hogy az IKO Holdingban korábban megszerzett befolyása kiterjesztésére készül Mészáros Lőrinc.

Az IKO, illetve alapítója, Rákosi Tamás az elmúlt bő másfél évtizedben szoros kapcsolatban állt Dirk Gerkens-szel, lényegében együtt mozogtak a médiapiacon. Gerkens 2001-ben vette át az RTL magyarországi érdekeltségének irányítását, és nem sokkal később a 2002-ben alapított IKO vált a társasaság fő műsorgyártójává. Az RTL Magyarországtól 2015 tavaszán távozott Dirk Gerkens, majd a következő évben már a TV2 vezérigazgatója lett és ide is követte őt Rákosi, illetve az IKO, ami a legfontosabb produkciókat készíti a médiacég számára.

Még 2017 decemberében került nyilvánosságra, hogy Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége, a Status MPE Magántőke-alap megvásárolta a H-SK Reklám Kft. 17 százalékos részesedését az IKO Holdingban. Ráadásul nem ez volt az egyetlen, médiapiacot érintő ügylet a magántőke-alap részéről, ugyanis 25,2 százalékos üzletrészt szerzett a Visus Invest Vagyonkezelő Kft-ben is. Ennek célja az volt, hogy ugyancsak 17 százalékos részesedést szerezzenek az Atmedia Kft. fölött, amely a TV2, az MTVA és számos tematikus tévécsatorna reklámidejét értékesíti. Éppen ezért nagy kérdés az is, hogyan alakul majd az Atmedia sorsa a jövőben.

 

  • Megosztom