Tarolt a Fidesz a híradókban

Augusztusban is a kormánypártok és a kormány uralták a hazai híradásokat, a Fidesz tagjai például 46,1 százalékos részesedést értek el a politikusi szereplések között. Orbán Viktor visszafogottabban jelent meg a hírekben a nyár utolsó hónapjában, Mesterházy Attila az MSZP pártelnöke megközelítette a megjelenéseket vizsgálva a miniszterelnököt.

 

Jelentős változást nem hozott az augusztus sem a politikai pártok és a kormány hírműsorokban való megjelenésével kapcsolatban. A kormány és a kormánypártok (Fidesz, KDNP) összesen 60,7 százalékos részesedést értek el a hírműsorokban a szerepléseket vizsgálva. A legmagasabb arányt, valamivel 70 százalék fölött az Echo TV híradójában szánták rájuk, míg az ATV vizsgált hírműsorában 50 százalékos volt a részesedésük.

 

A pártok közül a legtöbbször a Fidesz képviselői szerepeltek az NMHH által vizsgált híradókban, részesedésük 46,1 százalékos volt. A legmagasabb arányt az Echo TV-ben érték el 60,8 százalékkal, míg az RTL Klub híradójában mindössze 34,2 százalékos volt a részesedésük.

 

A legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP képviselői 12,9 százalékban részesedtek a hírműsorok politikusokra jutó idejéből. A legalacsonyabb részesedést az NMHH munkatársai a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában mérték a párttal kapcsolatban, 8,9 százalékot, míg a legmagasabb 25,1 százaléka az ATV híradójában volt.

 

A pártelnökök közül Orbán Viktor szerepelt a legtöbbször a híradókban, 120 alkalommal, azonban Mesterházy Attila egészen megközelítette, 102 megjelenéssel. Sőt, az élőszóbeli megjelenéseket vizsgálva meg is előzte az MSZP pártelnöke a miniszterelnököt.

 

A beszédidőt figyelembe véve Gyurcsány Ferenc volt az augusztus sztárja a hazai híradókban, 2218 másodpercnyi időt szenteltek neki a vizsgált híradók. Az iskolakezdés közeledtével népszerű szereplője lett a híradókban Hoffmann Rózsa, a KDNP-s politikus 1703 másodpercet beszélt, míg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 1746 másodpercet.

 

A legnépszerűbb témák az augusztusi híradókban a kormány gazdaságpolitikai intézkedései voltak, 278 alkalommal számoltak be ezekről, ami 4,9 százalékos részesedést jelent. Az augusztus 20-i események 4,4, míg a természeti katasztrófák és a szélsőséges időjárás okozta károk 3,8 százalékos részesedésre tettek szert.

 

 

  • Megosztom