Tanárokat díjazott az Ericsson

Május 28-án adták át az idei Ericsson-díjakat, idén nyolc pedagógus csatlakozott az eddigi 186 díjazotthoz. Az elismerést 1999 óta olyan matematikát és fizikát oktató pedagógusok vehetik át, akik az alapszintű oktatásban tevékenykednek, és akiknek a munkája nagyban hozzájárul a hazai természettudományos képzés színvonalának fenntartásához és emeléséhez.

 

Az Ericsson Magyarország tizenhetedik alkalommal adta át az Ericsson-díjakat olyan tanároknak, akik áldozatos, és sokszor az iskolatermek falai között meg nem álló munkájukkal generációkkal szerettették meg a legtöbbünk által nehéznek gondolt természettudományokat. Mint minden évben, idén is összesen nyolc tanár vehette át a díjat és a vele járó pénzjutalmat négy kategóriában: a matematika vagy a fizika népszerűsítéséért, illetve a tehetséggondozásért.

 

A tanárokat tanítványaik, iskoláik és egyéb oktatási intézmények terjesztették fel a díjra, a díjazás pedig az Ericsson közoktatási partnerei, a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat bírálata, és a MATFUND Alapítvány kuratóriumának jóváhagyása alapján történik. A díjat a legelkötelezettebb, alapszintű oktatásban résztvevő matematikát és fizikát oktató pedagógusok vehetik át, akik a „kötelező” tanórákon túl is számos különfoglalkozás alkalmával és egyéb iskolán kívüli tevékenységükkel is segítik diákjaik fejlődését és a tehetséggondozást.

 

Ahogyan már az előző tizenhat év során, most is kitűnt, hogy a díjazott pedagógusok nemcsak magas szintű órai teljesítéményükkel, hanem különórákkal, szakkörörökkel, szakmai programokkal, táborokkal is alakítják az adott intézmény és az egész matematika-és fizikaoktatás életét. A pedagógusok a diákok számára nem csupán tanárok vagy szakmai mentorok, hanem sok esetben igazi példaképek is, akik tudásukkal, személyiségükkel nagyban tudják befolyásolni tanítványaik tantárgyhoz való viszonyát. A 2015-ös díjazottak elhivatottságuk, kíváncsiságuk és szenvedélyességük mellett olyan nem szokványos és innovatív módszerekkel is tanítanak, mint pl. a videóra felvett érettségi tételek, a dalszövegben elénekelt matematikai definíciók (például egy vendéglátóipari szakiskolában), de könyvek, folyóiratok és weblapok szerkesztésével is szolgálják a tantárgyak megszerettetését, a tehetséggondozást.

 

„A hazai természettudományos képzésben résztvevők a világ minden pontján versenyképes tudással rendelkeznek, és ebben nagy szerepe van a ma díjazott tanároknak és a hozzájuk hasonló kíváncsi, nagy tudású pedagógusoknak– mondta el Varga Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője. – Nagyon örülünk, hogy ezt a páratlan emberi-szakmai munkát, amit a köznevelésben végeznek tanáraink, olyan világszinten jelenlévő vállalatok is elismerik, mint az Ericsson.”

 

”Az innovatív ötletek brilliáns agyakban születnek. De csak akkor, ha inspiráló mesterek bábáskodnak és mentorkodnak felettük. Ma olyan tehetséges tanárokat díjazunk, akik segítenek, hogy a Svédországra és a svéd vállalatokra – mint az Ericsson is – jellemző kreativitás és zsenialitás napvilágra kerüljön. ” – emelte ki a díjátadó kapcsán Őexc. Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete.

 

„A világszínvonalú hazai mérnökképzés évről évre több száz szakembert bocsát ki, ugyanakkor az egyre technológiaközpontúbb világ működéséhez egyre több mérnökre, informatikusra, programozóra van szükség, akikből Magyarországon is folyamatosan hiány van. Ezért is fontos számunkra, hogy oktatástámogató tevékenységünk részeként olyan tanárokat díjazzunk, akik tudásuk, emberi, pedagógiai nagyságuk révén és újszerű gondolkodásukkal, innovatív ötleteikkel képesek fiatalok új és új generációinak átadni a matematika, a fizika szeretetét és arra ösztönzik őket, legyenek ők is kíváncsiak. Ezért hoztuk létre 1999-ben az Ericsson-díjat.” –nyilatkozta Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója.

 

 

2015. díjazott tanárainak névsora:

 

Az ,,ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” 2015. évi díját matematikából Lengyel Csaba, a váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium tanára, Remeténé Orvos Viola, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanára kapta.

 

Az ,,ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” 2015. évi díját fizikából Dudics Pál, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma tanára és Dr. Tölgyesiné Irmes Marianna, a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium tanára kapta.

 

Az ,,ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért” 2015. évi díját matematikából Fodor Zsolt, a veszprémi “SÉF” Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakképző Iskola tanára és Pataki János, a budapesti Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanára kapta.

 

Az ,,ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért” 2015. évi díját fizikából Csatári László, a debreceni Szent József Gimnázium és Szakközépiskola tanára és Nyerkiné Alabert Zsuzsanna, a dunaújvárosi Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanára kapta.

  • Megosztom