Támogatásokról döntött a Médiatanács

Online sorozatok, illetve filmfesztiválok támogatásáról is döntött heti ülésén a Médiatanács. A támogatások révén folytatódik a Tiltott kastélyok című széria és Trianon előzményeit is bemutatják.

Kilenc pályázó – köztük két határon túli – kapott összesen kilencmillió forint támogatást a Magyar Média Mecenatúra Program online tartalmakat támogató Neumann János-pályázatának tavalyi harmadik fordulójában. Folytatódik a Tiltott kastélyok című sorozat az olaszteleki Daniel-kastélyról a magyaridok.hu-n. Ugyanezen a portálon a pitypang és a medvehagyma bemutatását és felhasználási módját ismertetik majd a Természetes egészség új epizódjai.

A XX. század három jelentős magyar orvosának pályáját és személyiségét eleveníti meg a Fehérköpenyesek című ismeretterjesztő portréfilm-sorozat az sztv.hu-n. Csaroda, Huszt és Nagyszekeres református templomait láthatják majd a nézők az Élő templomok új részeiben a mandiner.hu-n. Két sorozat készül a ctv.hu-ra: a Trianon 100 a békeszerződéshez vezető történelmi folyamatokat veszi górcső alá, a Védett vezetők című sorozat pedig azt vizsgálja, milyen szerepet játszott a politikai rendőrség a pártállami vezetés mindennapjaiban. A magyar Rocco és fivérei a Nemzeti Színház vidéki színészeivel a szülőföld elhagyásának és a színészi hivatás megtalálásának témáit dolgozza majd fel a bonumtv.hu oldalon, öt részben.

Két határon túli pályázó is kapott támogatást: egykor patinás Maros menti, radnóti, kutyafalvai és marosújvári kastélyokhoz viszi közelebb a nézőket a Történelem a Maros sodrásában három új epizódja a filmdzsungel.hu-n, és erdélyi történelmi amatőr- és kísérleti filmesekről is készül egy háromrészes sorozat a kulturpart.hu oldalra.

Filmfesztiválok támogatása

A testület 500 ezer forinttal támogatja az augusztus 21. és 25. közötti 26. Országos Diákfilmszemle nyertesét. Az április 30. és május 4. között zajló Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét elnevezésű rendezvényen a tanács 500-500 ezer forintot ajánl fel a legjobb magyar dokumentum- és rövidfilm kategória nyerteseinek.

A BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon a legjobb magyar fikciós- és animációs film javára ajánl fel 500-500 ezer forintot a tanács. Az eseményt augusztus 27. és szeptember 1. között rendezik majd meg. Az október 3. és 9. közötti 19. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemlén a Médiatanács egy-egy millió forintos pénzdíjjal támogatja a Sárga Csikó-díj és a Filmgalopp fődíj nyerteseit.

  • Megosztom