Szupertévék, különleges laptopok, 5G minden mennyiségben – újra itt a CES

Minden év elején betekintést kaphatunk a jövőbe a világ legnagyobb technológiai kiállításának, a CES-nek köszönhetően, és ez idén is így lesz, igaz a körülmények miatt ezúttal kizárólag online rendezik meg az eseményet. A show január 11-én rajtol, de néhány nagy gyártó már előre elárult dolgokat és persze találgatásokból is bőven van. Ami biztos, hogy különleges tévékből és laptopokból ezúttal sem lesz hiány, a háztartási eszközök még intelligensebbek lesznek és az 5G hasznosításra is rengeteg példát látunk majd.

Az utóbbi években talán a tévégyártókra irányult a legnagyobb figyelem a CES-en, ezen a területen érkeztek a legnagyobb újítások. Nos, az előzetes bejelentések alapján idén is nagy készültek a tévépiac meghatározó szereplői, igaz egyelőre nem látszik olyan forradalminak számító újdonság, mint az LG feltekerhető tévéje volt tavaly.

Alakváltó kijelzővel jelentkezik az LG

A dél-koreai gyártótól azért ezúttal is várható izgalmas megoldás, így például a „tévét vagy monitort vegyek inkább?” kérdésre frappáns választ adó új kijelző prototípus, ami alakváltó. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 48 hüvelykes OLED képernyő hajlított és teljesen egyenes formát egyaránt fel tud venni, attól függően, hogy játszunk vele, mozifilmet nézünk, esetleg csak simán tévézünk. A specifikáció alapján egyébként azért igyekeztek a gamereknek kedvezni, a 120 Hz-es képfrissítés mellett erre utal a 0,1 milliszekundumos válaszidő is.

Az LG a múlt év végén jelentette be, hogy a CES-en debütálnak a QNED Mini LED készülékei. Ezek a televíziók a gyártó ígérete szerint komoly előrelépést jelentenek a folyadékkristályos képernyők képminőségében, ugyanis a kvantumpontos és NanoCell kijelzőtechnológiáknak, valamint a Mini LED háttérvilágításnak köszönhetően fényerőben és kontrasztban messze felülmúlják a hagyományos LCD tévéket. A 2021-es termékcsalád 10 új, 4K és 8K modellt tartalmaz, amelyek között lesz 86 hüvelykes is.

Az LG hagyományosan erős kínálattal készül a CES-re háztartási berendezésekből is, ezek közül a kor igényeihez igazodó hűtőszekrényt emelnénk ki, amelynek vízadagolójában egy speciális technológia a fény erejét használva, irtja ki szinte teljesen a baktériumokat, ezzel is növelve a konyhai higiéniát. De igazán vonzó képesség a hangvezérlés lehetősége is, hiszen ezzel egy olyan gyakorlati problémát kezelnek, amivel akkor szembesülünk, amikor mindkét kezünk tele van azzal, amit a hűtőbe helyeznénk – az innovációnak köszönhetően elég csak hangosan kérnünk a berendezést és máris kinyílik az ajtaja.

Érkeznek az otthonokba szánt MicroLED tévék

A tévépiac legnagyobb szereplője, a Samsung a CES 2021 előtt, a First Look virtuális eseményen mutatta be 2021-es TV portfólióját, amelyet a legújabb Neo QLED, MicroLED és Lifestyle készülékek alkotnak. A cég új kijelzőtechnológiát mutat be a 8K (QN900A) és a 4K (QN90A) csúcsmodelljeiben, ez a Neo QLED. A QLED technológia új szintjét a fényforrásként szolgáló Quantum Mini LED-del éri el a vállalat, melynek precíz vezérlésére a Quantum Matrix Technológia és a Neo QLED-re optimalizált képalkotó chip, a Neo Qunatum Processzor szolgál.

A Samsung úgy tervezte a Quantum Mini LED-et, hogy annak mérete a hagyományos LED-ek 1/40-ed része legyen. A fény eloszlatásához használt lencse és a LED rögzítésére használt alkatrészek helyett a Quantum Mini LED hihetetlenül vékony mikrorétegekből épül fel, amelyek rengeteg apró LED-del vannak feltöltve. A Quantum Matrix Technológia lehetővé teszi a sűrűn álló LED-ek ultrafinom és pontos vezérlését, ezzel megakadályozva az elmosódást, így a felhasználók a lehető legmagasabb minőségben élvezhetik a tartalmakat. A Neo QLED 4096 lépésben növeli a fényerőskálát 12 bitesre, ezzel a sötét területek sötétebbek, a világos területek pedig még fényesebbek lesznek, így még pontosabb és minden eddiginél lenyűgözőbb HDR-élmény érhető el. A Neo QLED a Samsung nagyteljesítményű, továbbfejlesztett felskálázásra képes Neo Quantum Processzorával rendelkezik. A Neo Quantum Processzor képes a minőséget bemeneti minőségtől függetlenül 4K és 8K képkimenetre optimalizálni, az akár 16 különféle neurális hálózati modell használatával, amelyek mindegyike az MI felskálázásra és a mélytanulás (deep learning) technológiára épül.

A Samsung 2021-es Neo QLED 8K új Infinity One kialakítással érkezik. Ez szinte teljesen kávamentes képernyőt jelent. A Neo QLED 8K Slim One Connect Box egysége egy teljesen új kábelkezelő rendszer, amely akár a TV hátuljához is csatlakoztatható, így könnyebb telepítést és még kifinomultabb megjelenést tesz lehetővé. A Samsung 2021-es Neo QLED 8K és 4K modelljei olyan intelligens funkciókkal rendelkeznek, amelyek kibővítik a tévé megszokott szerepét, és igazodnak a felhasználók megváltozott igényeihez, legyen szó edzésről, szórakozásról vagy az otthoni iroda kialakításáról. A Samsung Health például könnyedén alakítja át az otthoni teret személyes edzőteremmé, az új Smart Trainer funkció pedig valós időben követi és elemzi a testtartást, akárcsak egy valódi személyi edző. Az edzés alatt és után az intelligens edző visszajelzést ad, segít számolni az ismétléseket és megbecsülni az elégetett kalóriákat. A Bixby-kompatibilis hangvezérlésen keresztül elérhető video- és interaktív edzésekkel a Samsung Health Smart Trainer könnyedén személyre szabja az otthoni edzéseket.

Két új, exkluzív funkcióval a Samsung televíziók kiemelkedő játékélményt biztosítanak. A Super Ultrawide GameView lehetőséget nyújt a játékosoknak, hogy ne csak a 21:9-es képaránnyal, hanem az ultraszéles 32:9-es aránnyal is játsszanak. A szélesebb látómezőnek köszönhetően a felhasználók a játék egyetlen pillanatáról sem maradnak le. A Game Bar segítségével a játékosok gyorsan felmérhetik és beállíthatják a játék kritikus aspektusait, legyen szó a képarányváltásról, a bemeneti késleltetés ellenőrzéséről vagy a fülhallgató csatlakoztatásáról. A FreeSync Premium Pro minimalizálja az akadozást, így a képminőség az egész játék alatt egyenletes.

A Samsung azt is bejelentette hogy 2021-ben a Micro LED nyújtotta lehetőségek a felhasználók otthonába költöznek. A 110-, a 99 hüvelykes és a kisebb méretű készülékek az év végéig folyamatosan érkeznek. A Micro LED tévében található mikrométeres méretű LED-ek mellett nincs szükség a hagyományos kijelzőkben használt háttérvilágításra és színszűrőkre. A készülék ezek helyett maga állítja elő a fényt és a színeket a pixelstruktúrán keresztül. A 24 millió egyedileg irányított LED-nek köszönhetően lenyűgöző képminőséget biztosít, amely a 99,99 százalékos kijelző-test arányú, Monolit Dizájn formatervezésű kijelzőn még inkább előtérbe kerül.

A Samsung 2021-es Lifestyle TV sorozatát a felhasználói ízlésnek és elvárásoknak megfelelően fejlesztette tovább. A The Frame készülék 2017-es debütálása óta több mint egymillió eladott darabbal, a kijelzőket művészi alkotássá varázsolva változtatta meg a televízióról alkotott képet.

A 2021-es The Frame modell elődeihez képest közel 50 százalékkal keskenyebb, kialakítása egyre inkább emlékeztet egy hagyományos képkeretre. Az új, felpattintható keretvariációk öt új színvariánsban érkeznek, kétféle személyre szabható stílusban. A „Modern” és „Hagyományos” modellek egyaránt illeszkednek a legkülönfélébb belső terekbe.

Alkalmazkodó PC-gyártók

Az utóbbi években megszokhattuk, hogy a PC-gyártók is nagyon erős kínálattal készülnek a CES-re, jellemzően két irányt kidomborítva. Az egyik vonulat az üzleti felhasználókat célzó laptopoké, amelyeknél a mobilitás – vagyis minél karcsúbb és könnyebb legyen – mellett a kommunikációs képességek, azaz minél több kommunikációs szabvány támogatása, valamint a hosszú üzemidő kap kiemelt figyelmet. A másik szegmens pedig a gamereknek szóló laptopok és asztali gépek, ahol természetesen a grafikus megjelenítés és a minél nagyobb teljesítmény a lényeg. Idén egyelőre a Lenovo újdonságairól tudhatunk többet. A cég a koronavírus-járvány miatti megváltozott felhasználói szokásokhoz alkalmazkodva gyors, hatékony és folyamatosan hálózatra csatlakoztatott laptopot alakított ki. Mivel a családtagok csúcsidőben egyszerre használják az otthoni WiFi hálózatokat, így mindennél fontosabb lett a megbízható 4G/LTE és az 5G mobilhálózat az online megbeszélések zökkenőmentessége miatt. Az új Lenovo IdeaPad 5G maximálisan ezt a célt szolgálja.

A folyamatos videolejátszás mellett biztosított akár 20 órás üzemidővel ez a 14”-es laptop kiváló szórakozási élményt nyújt, többek között a villámgyors 5G4-nek (támogatja a sub-6 GHz-es frekvenciát), a megbízható 4G LTE-nek, valamint az erős WiFi 55 kapcsolatnak köszönhetően. Ez a praktikus, mégis letisztult külsővel rendelkező készülék könnyebbé teszi a kapcsolattartást akár otthonról, akár útközben, kombinálva azokat a képességeket, amiket az okostelefonokban is szeretünk (akár SIM foglalattal is rendelkezik); például a ventilátor nélküli, Windows 10-et futtató vékony laptop által biztosított azonnali használhatóságot. Ahol az 5G hálózat nem érhető el, ott is nagyobb biztonságot és megbízhatóságot ígér a 4G LTE kapcsolat, ami alapértelmezett szolgáltatás az IdeaPad 5G laptop esetén.

A készülék hatékonyságát és teljesítményét a Qualcomm Snapdragon 8cx 5G platform biztosítja, amely a Qualcomm Adreno 680 grafikus gyorsító erejét aknázza ki és a Qualcomm Snapdragon X55 Modem-RF rendszert használja a csatlakozáshoz. Ez az 5G-s laptop lehetőséget biztosít arra, hogy filmeket töltsünk le, hívásokat kezdeményezzünk és e-maileket küldjünk lényegében bárhonnan, méghozzá 5G hálózatra kapcsolva a 4G-nél akár 10-szer gyorsabban.

A Lenovo szintén a mostani CES-en mutatja be eddigi legerősebb IdeaPad laptopjait: az IdeaPad 5i Pro9 és az IdeaPad 5 Pro modelleket. A Lenovo IdeaPad laptopok történetében most először a kijelző szélesebb, 16:10-es képarányt kínál, hogy jobban alkalmazkodjon a Windows többfeladatos munkavégzéséhez és az esti filmezésekhez. A minden oldalon keretmentes kialakítással, a 90%-os képernyőaránnyal, valamint a 100%-os sRGB indexszel az IdeaPad 5i Pro és az IdeaPad 5 Pro is hihetetlen képminőséget biztosít akár szórakozás, akár tanulás közben, ráadásul a WiFi 65 kapcsolatnak köszönhetően mindezeket a lakás bármely részén. A kijelző a TÜV Rheinland jóváhagyását is megkapta, ami az Eye Care technológiának köszönhetően csökkentett mennyiségű kék fényt bocsát ki, így jobban védi a szemet akár a hosszabb munkaórák alatt.

Könnyedén hordozhatók, a 14”-es modell 1,45 kg, a 16”-es pedig 2 kg, az okosfunkcióknak, így a Windows Hello-val ellátott infrás kamerának köszönhetően pedig akár „ujjak nélkül”, érintésmentesen is biztonságosan feloldhatjuk a képernyőt. Ráadásul az IR kamera time-of-flight (ToF) érzékelője a mindennapokban is hatékony megoldást nyújt a Glance by Mirametrix figyelemérzékelő szoftverén keresztül, amely képes például szüneteltetni a videót, ha éppen felállunk a gép elől. A laptop pedig szintén riaszt, ha valaki elmozdítaná, miközben mi épp hátat fordítunk neki.

A laptopok mellett a Lenovo egy igazán különleges all-in-one PC-vel is készült a CES-re. A Yoga AIO 71 exkluzív forgatható zsanérjának segítségével igényeink szerint alakíthatjuk a monitor dőlésszögét. Egy könnyed kézmozdulattal függőlegesből akár teljesen vízszintes helyzetbe is állíthatjuk a vékony kijelzőt, a látószög 0-tól egészen 20 fokig fordítható, épp úgy, ahogy kedvünk tartja. Sőt, mi több, a Yoga AIO 7 hardverbe integrált casting funkciójának köszönhetően, tabletről vagy okostelefonról távolabbról is aktiválhatjuk a képernyőt. Továbbá, egy jövőbeli frissítés lehetővé teszi azt is, hogy az okoseszközeinken látható online videókat távolról jelenítsük meg a Yoga AIO 7 kijelzőjén, ezzel lényegében egy 4K-s okos TV-vé változtatva azt.

A Yoga AIO 7 a világ első all-in-one asztali számítógépe, mely 27 hüvelykes 4K-s IPS kijelzővel rendelkezik, ami 99%-ban támogatja a DCI-P3, és az Adobe RGB sztenderdet is. A megjelenítési technológia ezen kombinációja melegebb vörös és sárga, valamint hűvösebb zöld és cián színek szélesebb skáláját eredményezi. A Lenovo számítógépének kivételes teljesítményét legerősebb kivitelben az AMD Ryzen 7 4800H processzor és az NVIDIA GeForce RTX 2060 GPU párosa biztosítja, így a tartalomgyártás, a multi-tasking és a non-stop gaming sem jelenthetnek akadályt számára.

Mi várható még?

Az előzetes bejelentések és kiszivárgott információk alapján nem csak a PC-gyártók, de a chip-gyártók is komolyan készültek az idei CES-re, így ezen a fronton is újdonságokra számíthatunk, az Inteltől, az AMD-től és az Nvidia-tól is. Már a múlt évben is rengeteg olyan megoldással találkozhattunk a CES-en, ami az 5G alkalmazási lehetőségeit mutatta be, idén pedig várhatóan még több olyan készülék lesz, ami az újgenerációs mobiltechnológia kínálta előnyökre épít.

Az okos otthonhoz, otthoni vezérléshez kapcsolódó megoldásokból is széles kínálat várható, ahogyan a háztartási gépek esetében is számos izgalmas újítás jöhet, mint például a Sharp mikrohullámú sütője, amit integráltak az Amazon Alexa mesterséges intelligencia alapú vezérlőrendszerrel.

Az előzetes várakozások szerint további példákat láthatunk majd a hajlítható kijelzőjű eszközökre és bár az okosmobilok esetében nem a CES a legfontosabb esemény, azt mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a Samsung január 14-re, vagyis a rendezvény utolsó napjára időzítette saját mobilos bejelentését, amin várhatóan a Galaxy S21-et mutatják majd be.

  • Megosztom