Szuperkütyük Las Vegas-ból

Hivatalosan ma nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai kiállítása, a CES, és az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is bőven van mit megcsodálni. A Huawei például itt mutatta be új csúcstelefonját, a Mate8-at, míg a Lenovo a fotózás szerelmeseinek kedvez az új VIBE S1 Lite-al. A Samsung a dolgozók ötletei alapján fejlesztett eszközökből is elhozott néhányat, az LG rendkívül széles termékpalettával jelentkezett, és az autóipar is kiemelt eseményként kezeli a Las Vegas-i show-t.

 

Az idén 3600-nál is több kiállítót vártak a CES-re (Consumer Electronics Show), vagyis valamivel többet, mint a múlt évben, míg a látogatók száma 150 és 170 ezer között lehet majd. A szervezők megnövelték a területet is, ami 2015-höz képest 7 százalékkal lett nagyobb, így 223 ezer négyzetméteren mutatkozhatnak be a cégek. Érdekesség, hogy mintegy 500 startup él a CES kínálta lehetőséggel idén, ami jelentős növekedésnek számít a tavalyi 375-höz képest.

 

Az eseménynek számos kiemelt témája van, így például az okosotthon, a videótartalmak több eszközön való megosztása, de az autókhoz kapcsolódó fejlesztések is nagy figyelmet kapnak. A legnagyobb technológiai cégek az elmúlt napokban sorra jelentették be, hogy mivel készültek a Las Vegas-i eseményre. A Huawei például az új prémium kategóriás készülékének, a Mate8-nak a világpremierjét időzítette a CES-re. A kínai cég által közölt adatok szerint egy igen impozáns készüléket sikerült megalkotni. A Mate 8 az első okostelefon, amelyet az új Kirin 950 chipset futtat. Ez a korábbi Kirin 925-ös verzióhoz képest 100 százalékkal magasabb CPU-teljesítményt, 125 százalékkal megnövelt grafikus gyorsítást, és 70 százalékkal magasabb energiahatékonyságot kínál. A chipset 4 2.3 GHz-es és 4 1.8 GHz-es magot működtet, ennek a felépítésnek köszönhetően a készülék az energiahatékonyságot és a csúcsteljesítményt ötvözi. A készülékbe 3GB RAM és 32GB ROM került, de elérhető lesz 4GB RAM, 64GB ROM készülék-variáns is.

 

4000mAh-s akkumulátorával a Mate 8 az egyik legjobb energiahatékonyságot kínálja az iparágban: akár két és fél napot normál használat közben. Gyors töltési technológiájának köszönhetően a telefon 30 perc alatt feltölthető olyan szintre, hogy egy napig kitartson, 105 százalékkal gyorsabban, mint az Apple iPhone 6s Plus. Normál használat során a fogyasztók közel két és fél napig töltés nélkül használhatják a Mate 8-at. Gyakori használat esetében a telefon valamivel kicsit több mint másfél napot kibír töltés nélkül.

 

A Lenovo az új VIBE S1 Lite-ot vitte el Las Vegas-ba, amivel a fotózás szerelmeseinek igyekeznek kedvezni. A készüléket 8 megapixeles, a torzítás teljes kiküszöbölése érdekében 5 részből álló objektívvel ellátott előlapi kamerával, Sony képérzékelővel, valamint a fénymennyiséget növelő, beépített szelfi vakuval szerelték fel. A jó csoportképhez a panoráma szelfi funkció befogja az egész csapatot, a retusáló szoftver pedig biztosítja, hogy az elkészült fotó biztosan mindenkinek elnyerje a tetszését. Ellátták az eszközt egy 13 megapixeles PDAF hátlapi kamerával, valamint egy kettős LED CCT hátsó vakuval, hogy élénkebb színű képeket készíthessen a naplementét követően is.

 

A mindenfajta szórakoztatásra tervezett Lenovo VIBE S1 egy 5 hüvelykes, széles betekintési szögű Full HD kijelzővel érkezik, továbbá nagykapacitású, 2700 mAh-s akkumulátorának köszönhetően képes órákig filmeket vagy zenés videókat lejátszani. Úgy terveztük, hogy a felhasználók elvárásainak megfelelően kezelni tudja a streaminget, a letöltéseket és a többfeladatos működtetést, köszönhetően a 64 bites, nyolcmagos, 1,3 GHz-es MTK 6753 processzornak és az LTE kapcsolatnak. Mi több, a 16 GB-os beépített memória – amely microSD kártyával akár 32 GB-tal bővíthető – rengeteg helyet biztosít zenéknek, filmeknek, játékoknak és képeknek.

 

Számos érdekességgel készült a Samsung is az idei CES-re, a cég többek a munkatársai innovációba történő bevonását célzó CreativeLab (C-Lab) kezdeményezés három projektjét is bemutatja. A WELT egy olyan egészségügyi öv, amely a felhasználók hétköznapi szokásait és viselkedésmintáit mérve segít megőrizni a derékméretüket. A másik újdonság a rink, egy mobil virtuális valóság eszközökhöz kifejlesztett, kézmozgáson alapuló vezérlő, a harmadik pedig a TipTalk, ami azáltal nyújt egyedülálló felhasználói élményt, hogy hallhatóvá teszi az emberi testen áthaladó hangokat. Persze a klasszikus termékportfólióra is gondoltak a vállalatnál, így például bemutatják az okostévékhez fejlesztett felhasználói felület, a Smart Hub frissített verzióját, valamint egy különleges távvezérlőt, amivel nem csak a televízió, de a hozzá csatlakoztatott eszközök is irányíthatóak.

 

Az LG is igen széles portfólióval jelent meg a CES-en, köztük az új tévécsaláddal. A vállalat IPS TV választékának vezető készülékei a 65 colos UH9500, a 86 colos UH9550, a SUPER UHD TV-k közül pedig a 65 colos UH8500 és a 75 colos UH8550 modellek lesznek. A prémium Super UHD TV-k még jobb színvisszaadási rátát, továbbfejlesztett kép- és hangjavító funkciókat kínálnak, beleértve a HDR (magas dinamikatartományú kép) funkciót is. Az LG a CES-en bemutatja első gyártásra kész 98 colos Super UHD TV-jét, melyet a tervek szerint 2016 második felében kezdenek majd forgalmazni.

 

A CES ugyan a szórakoztató-elektronikai és technológiai szektor nagy eseménye, de az elmúlt években már megfigyelhető volt, hogy az autóipar is egyre nagyobb szerepet kap a rendezvényen. Idén a trend folytatódik, és már az előzetes hírekből kiderült, hogy a Ford új szintre emeli a hálózathoz kapcsolódó autó koncepcióját az Android Auto és az Apple CarPlay integrálásával, valamint a 4G-s képesség bevezetésével. A Faraday Future pedig egy elektromos autóval lepte meg az érdeklődőket. Az első ránézésre leginkább a Batmobilra emlékeztető jármű egyelőre csak koncepció, és kérdéses, hogy valaha is megjelenik-e az utakon, ugyanakkor a gyártó állítása szerint 1000 lóerős teljesítménnyel bír, és napjaink trendjeit követve képes saját magát irányítani.

  • Megosztom