Szülőknek segít a LEGO

A LEGO Csoport bemutatta a Kis építmények komoly beszélgetésekhez (Small Builds for Big Conversations) elnevezésű kezdeményezését. A kreatív kihívások sorozata élvezetes és irányított módszert kínál a szülőknek és gyerekeknek, amelynek segítségével elbeszélgethetnek az online biztonság fontosságáról és arról, hogy hogyan érdemes kommunikálni a digitális térben.

A Kaspersky szerint egy átlagos szülő a gyermeke teljes gyerekkora alatt csupán 46 percet szán arra, hogy az online tér veszélyeiről beszélgessen, mivel úgy érzik, nehéz a veszélyeket úgy megfogalmazni, hogy azokat a gyermekek is megértsék. A Kis építmények komoly beszélgetésekhez módszer ennek az akadálynak a leküzdésében segít, azáltal, hogy a szülők játék közben egyszerű, de izgalmas módon beszélhetnek a 6-10 éves gyermekeikkel a digitális biztonságról és jóllétről.

Az „Építs és beszélgess!” (’Build & Talk’) kihívások különböző, LEGO kockákból álló karakterek köré épülnek, akik az online világ pozitív és a negatív oldalait is bemutatják. A szülők és a gyerekek hasonló karaktereket építhetnek az otthoni LEGO kockáikból, és a játék során beszélgethetnek a digitális kommunikációról, biztonságról és a lehetséges veszélyekről.

Amikor bezártak az iskolák a járvány alatt, több mint 290 millió gyermek kezdett el otthon tanulni. A becslések szerint ennek következtében annyira megnövekedett a képernyő előtt töltött idő, hogy sok gyerek az átlagosnál akár négyszer több időt tölt online. Emiatt sürgetőbb mint valaha, hogy a gyerekek megértsék, hogyan lehetnek biztonságban online. Iskola nélkül az elfoglalt szülőkre hárul az a felelősség, hogy beszélgessenek a gyerekekkel az online világ előnyeiről és veszélyeiről.

„Szülőként tudom, hogy nem mindig egyszerű a gyerekekkel számukra is befogadható módon arról beszélgetni, hogy hogyan lehetnek jó digitális felhasználók, mivel nagyban befolyásolják őket kortársaik és az online elérhető izgalmas digitális élmények. Régóta foglalkozunk azzal, hogyan tudunk a gyerekeknek biztonságot nyújtani az online térben, és szeretnénk támogatni a szülőket is abban, hogy beszélgetni tudjanak gyermekeikkel erről a fontos témáról – mondta Anna Rafferty, digitális vásárlói kapcsolatokért felelős alelnök.

„Számunkra egyértelmű, milyen ereje van annak, amikor a játékon keresztül tanulunk, ezért is tettük a beszélgetést játékossá. A LEGO kockákkal könnyű beindítani a képzelőerőt és a történetmesélést. Az élmény még emlékezetesebbé és élvezetesebbé tehető mind a szülők, mind a gyermekek számára, ha a beszélgetés közben megépítik a szereplőket is. A mai gyerekek online fogják élni az életüket és sokan közülük már az első születésnapjuk előtt átélik első digitális élményüket. A fejlődésükhöz elengedhetetlen, hogy jó digitális felhasználókká váljanak.”

Az építmények három tematikus csomagban érhetőek el, amelyek két karakterkategóriát tartalmaznak: egyik az Online Felfedezők (Online Explorers) – mint például Kuncogi (Giggler), aki szeret online videókat nézni és készíteni, a másik kategória pedig a Veszélyesek (Watch-outs) – ide tartozik például Kaméleon (Chameleon), aki azokat az idegeneket testesíti meg, akik úgy tesznek, mintha barátok lennének. Minden csomagban vannak ötletek, amelyek inspirációt nyújtanak ahhoz, hogyan építsük meg a karaktereket, továbbá találhatók benne kérdések és iránymutatók is, amelyek a szülők és a gyermekek közti beszélgetést segítik, így a kicsik a játék közben sajátíthatnak el fontos tudnivalókat. A tartalom az UNICEF digitális biztonság útmutatójával összhangban készült el.

„Az, hogy a gyerekek rendszeresen töltsenek időt a szülőkkel, akikkel nyíltan tudnak beszélni az internetes tapasztalataikról, kulcsfontosságú ahhoz, hogy a gyermekek biztonságát és boldogságát online is megőrizzük” – mondta Andrew Mawson, az UNICEF gyermekjogi és üzleti vezetője. „Üdvözöljük a LEGO Csoportnak ezt a rendkívül időszerű kezdeményezését, ami a játék segítségével megkönnyíti ezeket a beszélgetéseket.”

A karakterek építési inspirációi a LEGO weboldalán érhetőek el. Mindegyik megépítése egyenként körülbelül 10 percet vesz igénybe, és már meglévő kockák felhasználásával elkészíthető. A karakterek fizikai jellemzői az online világban lejátszódó különböző helyzeteket szemléltetik.

Az „Építs és beszélgess!” (’Build & Talk’) csomagok ingyen elérhetőek kezdeményezés weboldalán.

  • Megosztom