Szíjjártó: a Reuters nem volt korrekt

A szövegkörnyezetből kiragadva idézte Orbán Viktor egy, a médiatörvény esetleges módosításáról szóló mondatát tegnap a Reuters hírügynökség, ami nem volt korrekt eljárás – jelentette ki Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ma reggel a Magyar Televízióban. A magyar kormányban nem merült fel a jogszabály módosításának szükségessége – tette hozzá a szóvivő.

A Reuters tegnap arról számolt be, hogy Orbán Viktor egy külföldi újságíróknak tartott sajtókonferencián beszélt a magyar médiatörvény módosításának lehetőségéről, amennyiben az Európai Uniós szükségesnek tartja ezt a lépést. Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ma reggeli, az MTV-nek adott interjújában arról beszélt, hogy a hírügynökség nem volt korrekt, amikor ezt az egy mondatot kiragadta Orbán Viktor beszédéből, és hírként adta közzé.

 

 

A szóvivő elmondása szerint a kormányban nem merült fel, hogy szükséges módosítani a jogszabályt, mivel az egy jó törvény, átláthatóságot, tiszta viszonyokat teremt a magyar médiában, és minden pontja eu-konform. Szíjjártó Péter hangsúlyozta, az Európai Uniónak van egy fontos értéke, a diszkriminációmentesség, és a magyar médiatörvény egy olyan jogszabály, melyben egyetlen speciális magyar paragrafus sincs, valamennyi megtalálható az európai országok jogrendjében. Ha ezek után azt mondaná bárki, hogy Magyarországnak meg kell változtatni a médiatörvény valamely passzusát, akkor az csak abban az esetben felelne meg a diszkriminációmentességnek, ha ezzel párhuzamosan más uniós tagországokat is erre köteleznének. Eddig azonban egyetlen ország médiatörvényét sem kellett uniós rendelkezés alapján módosítani – érvelt Szijjártó Szíjjártó Péter.

 

 

Nagy Anna kormányszóvivő tegnap újságírói kérdésre megerősítette, a Reuters helyesen idézte Orbán Viktort, nem félrefordításról van szó. A kormányszóvivő szerint a kérdés eldöntéséhez feltétlenül szükséges, hogy az Európai Unió és az Európai Bizottság alaposan megismerje a törvény szövegét, és csak ezután lehet eldönteni, hogy egyáltalán szükséges-e annak megváltoztatása.

  • Megosztom