Szia MACI! Brummogva kampányolnak a civilek

Idén januárban egy bevezető kampány keretében a MACI elindult az ismertség útján. Most pedig leleplezték, brummogásával és szerethető megjelenésével mit is képvisel. Kiderült, hogy a MACI-kampányt az őt életre hívó közel 100 civilszervezet indította útjára, hogy megmutassák, hogy a civilszervezetek világa szerethető, értékteremtő, sokszínű világ, hogy a civilszervezetekhez rengeteg pozitív változás, gondoskodás, igazságkeresés, érdekképviselet, jótékonyság tartozik. Kampányukon keresztül szeretnék bemutatni, hogy a civilszervezetek világát ebben az országban élő, dolgozó emberek hozzák létre, és a civilek álmaik, elvárásaik, önkéntes munkája, adományai formálják azt.

“A Magyar Civilszervezetek (MACI) önszerveződő közössége vagyunk. Ahol a MACI, ott a szolidaritás, a gondoskodás, az odafigyelés, az állampolgárok szempontjainak és érdekeinek képviselete – a közösségi lét feltételei. Mi, a MACI, ezekért az értékekért dolgozunk, és szeretnénk, ha tevékenységünkről, eredményeinkről, sikereinkről sokak hallanának, ha betekintést nyújthatnánk szerteágazó, sokrétű munkánkba” – írják a civilek. Egyébként már közel 100 szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, és további több száz civilszervezet csatlakozását várják a kampány elindulásával. A közösséghez való csatlakozás feltétele, hogy a szervezet bejegyzett legyen, átláthatóan és pártpolitikától mentesen működjön.

A kampány
A kampány kommunikációs szakemberek és a civilszervezetek több hónapos közös gondolkodásának eredményeként állt össze, és 7 civilszervezet, valamint az ARC képviselőiből álló csapat szervezte meg. A kampány célja a civilszervezetek ismertségének növelése és még szélesebb körű elfogadtatása. A MACI egy jelkép, és mint ilyen, bizonyos kritériumoknak, úgymint átlátható gazdálkodás, nyilvános tevékenység, pártpolitikától független működés – hogy csak a legalapvetőbbeket említsük – meg kell felelnie az őt használó civilszervezetnek.
“Szándékosan választottunk olyan jelképet, amely az érzelmekre hat. Úgy véljük a MACI kedvelt figurája segít azonosíthatóvá, észrevehetővé tenni a civilszervezeteket, és képes azon társadalmi rétegek figyelmét is felhívni tevékenységünkre, akik eddig keveset tudtak rólunk, vagy akár érdektelenek voltak irányunkban. Hosszú távú célunk az, hogy a jövőben, ha valaki találkozik a maci emblémával, azonnal ugorjon be neki, hogy az adott dolognak köze van a civilszervezetekhez.”

A kezdeményezés létrehozói a www.sziamaci.hu weboldalukon elmagyarázzák, hogy mik azok a civilszervezetek, hogyan működnek és miért van rájuk szükség. A weboldal kereső funkciója megkönnyíti a civilszervezetetekkel való kapcsolatfelvételt, segít megtalálni azokat, akár segítségnyújtásról, akár adományozásról (1%), akár segítség-kérésről van szó.

A weboldalon és az online fórumokon terjedő kisfilmjeikben színészek szólalnak meg, akik maguk is aktív támogatói a civilszervezeteknek. „A civil az, aki tesz valamit a közért, és azért, hogy szabad lehessen. Ez a szabadság ára. A demokrácia melós műfaj!” –fogalmaz Novák Péter.

A civilek ezentúl tehát összefogva, együtt brummognak.

Tudtad,
● hogy a civilszervezetek évszázadok óta vannak jelen Magyarországon? Hogy civil kezdeményezésben jött létre az első óvoda, leánynevelde, gyerekkórház, tbc-klinika, mentőszolgálat, munkaközvetítő? És ki ne hallott volna a Széchenyi által kezdeményezett Magyar Tudományos Akadémiáról, amely civilszervezetként indult a reformkorban, azóta pedig az ország gazdasági és társadalmi fejlődésének egyik kulcsintézménye?!
● hogy a KSH legutóbbi gyorsjelentése szerint 2013-ban 57 ezer civilszervezet működött hazánkban, 525 milliárd Ft bevétellel gazdálkodott, 41 ezer főt foglalkoztatott és majd félmillió önkéntes segítette munkáját.

  • Megosztom