Széteshet a Figyelő – politikus a szerkesztőbizottságban

Háromtagú szerkesztőbizottsággal tervezi megújítani a Figyelő című üzleti hetilapot az új tulajdonos, Schmidt Mária. Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője lesz a szerkesztőbizottság elnöke, amelyben helyet kapott L. Simon László, a Fidesz parlamenti képviselője, valamint Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója is. A változás miatt a Figyelő egyik legismertebb újságírója, Brückner Gergely felmondott, azonban az mmonline.hu úgy tudja, hogy még többen távozhatnak a szerkesztőségből, bővebb információk erről várhatóan a jövé hét elején lesznek majd.

 

Megerősítené médiapiaci pozícióját a Figyelő, ezzel indokolták az új szerkesztőbizottság kinevezését. A bizottság értékeli a lap piaci helyzetét, javaslatokat dolgoz ki a nyomtatott és online verzió intellektuális, szerkezeti és vizuális megújítására, valamint felel az átalakítás megvalósításáért – olvasható a Figyelő weboldalán megjelent közleményben.

 

A Magyar Nemzet elérte L. Simon Lászlót, aki a tervek kapcsán elmondta, hogy „nem független lapot akarunk csinálni”. Mint fogalmazott, nem semleges, hanem értékalapú újságban gondolkodnak, ezért egyáltalán nem aggályos a kinevezése.

 

Sajtóbeszámolók szerint a Figyelő egyik meghatározó munkatársa, a Pénzpiac rovat vezetője, az oknyomozó riportjaival több esetben is a hazai közvéleményt tematizáló Brückner Gergely felmondott a szerkesztőbizottság kinevezése után. Az mmonline.hu kereste Lambert Gábort, a lap főszerkesztőjét is, azonban nem értük el. A 24.hu beszámolója szerint valószínűleg távozik Lambert is a laptól. Lambert Gábor 2003-tól dolgozott a Figyelőnél, 2012-ben lett a hetilap főszerkesztője. Korábban a Magyar Nemzetnél és a Világgazdaságnál is dolgozott. További nagy kérdés, hogy mi lesz a főszerkesztő-helyettessel, Kamasz Melindával. Az mmonline.hu úgy tudja, hogy akár a Figyelő szerkesztőségének a fele is távozhat majd. Jelenleg sok pletyka kering a munkatársakról, arról, hogy ki marad és ki távozik, értesüléseink szerint a jövő hét elejére sok minden eldől.

 

A Figyelő a hazai gazdasági média egyik meghatározó szereplője, a lap az elmúlt időszakban többször is nagy közérdeklődésre tartó témákat dolgozott fel, és a kormány számára kényes ügyekről is beszámoltak. Értesüléseink szerint újságírók panaszkodtak arra, hogy nem jelenhettek meg úgy cikkeik, ahogy leadták, módosítani kellett az anyagokat. Úgy tudjuk, hogy Schmidt Mária, az új tulajdonos, aki korábban azt hangsúlyozta, hogy pénzügyi befektetőként tekint magára, többször is megjelent a szerkesztőségben az utóbbi hetekben és jelezte, hogy komoly problémái vannak a szerkesztőségi anyagokkal.

 

 A korábban a Sanoma tulajdonában lévő Figyelőt 2011-ben adta el a társaság, a lapot ezt követően kiadó MediaCity Magyarország ellen megindult felszámolás tette lehetővé, hogy a múlt év végén Schmidt Mária megszerezze a kiadványt.

  • Megosztom