Szeptembertől hatalmas változások jöhetnek a médiapiacon

Jelentős összevonások jönnek a kormányközeli médiában szeptembertől a 444.hu összeállítása szerint. A hatalmas médiabirodalom Liszkay Gábor Mediaworks elnök-vezérigazgató keze alatt kerülhet központi felügyelet alá.

Megszűnnek a párhuzamos tulajdonlások a kormánypárti médiában, a különböző kormányközeli emberek érdekeltségei beépülnek egy holdingba – írja összeállításában a 444.hu. A portál szerint a holding létrehozásáról még egy hónapig tartó augusztusi szabadsága előtt döntött Orbán Viktor miniszterelnök, Liszkay pedig július utolsó napján alapított céget Media Fundamentum Nonprofit Zrt. néven. A cég fő profilja a vagyonkezelés, jegyzett tőkéje pedig ötmillió forint. Ez a holding lesz a vezérlőpultja a központosuló kormányzati médiának.

A Media Fundamentum alá kerül be a jelenlegi legnagyobb fideszes médiavállalat, az összes megyei napilap mellett a Nemzeti Sportot és számos bulvármagazint is kiadó Mediaworks, és a frissen megszerzett Simicska-birodalom, illetve ami maradt belőle: a Hír TV, és a hírek szerint hamarosan újjáinduló Magyar Nemzet kiadói joga. (Az összevonás első lépéseként a Mediaworks hamarosan maga alá söpör három újabb megyei lapot, és ezzel gyakorlatilag elfoglalja a komplett vidéki lappiacot.)

Beolvadhat a már most is Mészáros-tulajdonba tartozó Echo TV, a Karc FM rádió, és az egyetlen országos frekvencián sugárzó, ma még Vajna-közeliként működő Retro Rádió. Nem kizárt, hogy a Retro a mostanihoz képest valamivel közéletibb profilt kap, Liszkay legalábbis nagyon ambicionálja, hogy a holdingnak erős rádiós lába legyen.

Az ernyő alá kerülhet a most még papíron Matolcsy Ádámhoz tartozó Origo.hu Zrt. A TV2 sorsa viszont egyelőre kérdéses, ahogy a szintén Vajnához tartozó Bors is és Rádió 1 státusza is bizonytalan. Ennek az az oka, hogy Liszkay elsősorban közéleti médiabirodalomban gondolkodik, a bulvárhajtásokat meghagyná Rogán Antal köreinek.

A 444.hu beszámolója alapján a komolyabb termékek közül egyedül Habony Árpád érdekeltségei, az ingyenes Lokál napilap, a Lokál Extra, és a 888 maradhat ki az összeolvadásból, de erről még nincs végleges döntés.

A menedzsmentet és a szakmai munkát Liszkay Gábor felügyeli majd, a holding vezérigazgatói posztjára pedig állítólag Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója a legesélyesebb jelölt, akivel a miniszterelnök még nyári pihenője előtt személyesen egyeztetett. Az egyes médiumok beolvasztását Jászai Gellért, a Mészáros Lőrinc tulajdonához tartozó Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és az Opus Global Nyrt. igazgatótanácsának tagja szervezi meg.

  • Megosztom