Százmilliós bővülés jöhet a nyugat-európai SVOD piacon

Néhány év alatt közel százmillióval nőhet az előfizetés alapú VOD szolgáltatásokra előfizetők száma Nyugat-Európában a Digital TV Research friss előrejelzése szerint. A Disney+ nagyon dinamikusan nő majd a régióban, de a legnagyobb piaci szereplő középtávon is a Netflix lesz.

Az előrejelzés szerint a tavaly év végi 137 millióról 2026-ra 234 millió SVOD előfizetés lesz Nyugat-Európában. A fejlődés motorja a Disney+ lesz, aminek a vizsgált időszak végére 55 millió előfizetője lesz a régióban, ezzel megelőzi az Amazon Prime Video-t, ami a prognózis szerint 35-ről 53 milliósra növeli táborát.

A legnagyobb piaci szereplő azonban továbbra is a Netflix lesz, ami a következő években 20 millióval növelheti előfizetői körét, így 2026-ra Nyugat-Európában 74 millióan használhatják a szolgáltatást. Az egyéb, kisebb, regionális piaci szereplők több mint duplájára növelik majd elérésüket és a tavaly év végi 20-ról 46 milliósra növelik táborukat.

Az elemzés külön kitér WarnerMedia HBO Max szolgáltatására. Ez a vizsgált országok közül hatban – ahol más néven más most is jelen van -, még idén elindul, vagyis az északi államokban, illetve Portugáliában és Spanyolországban. A legnagyobb európai piacokon azonban nem lesz elérhető, a WarnerMedia és a Sky közötti exkluzív megállapodás miatt, vagyis például az Egyesült Királyságban vagy Németországban nem tud majd előfizetőket gyűjteni a szolgáltatás. A Digital TV Research prognózisa szerint 2026-ra 3,3 milliós nyugat-európai táborral számolhat az HBO Max a mostani feltételek mellett. Ha a térség mind a 18 országában elindulna még az idén ez a szolgáltatás, akkor a vizsgált időszak végére akár a tízmilliós határt is átléphetnék a prognózist készítő szakemberek szerint.

  • Megosztom