Százmilliókat kaszált nyáron a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közel 300 millió forint bírságot szabott ki nyári ellenőrzési akciójában, az országszerte mintegy 7600 ellenőrzés egyharmada valamilyen szabálytalanságot tárt fel. Közel 50 üzletet kellett 12 napra bezárni nyugtahiány vagy feketefoglalkoztatás miatt, 8 esetben üzletbezárást helyettesítő bírságot szabtak ki.

 

A NAV országos nyári ellenőrzéssorozata július elejétől augusztus végéig tartott. A turisták által kedvelt üdülőhelyeken, vendéglátóhelyeken, strandokon, nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, rendezvényszervezőknél lehetett az adóhivatal munkatársaira számítani. Budapesten és a Balaton környékén kiemelt figyelmet fordítottak az ellenőrök a szállásadókra is – derül ki az MTI beszámolójából.

 

A vizsgálandó vállalkozásokat kockázatelemzés alapján, célzottan választották ki. Ez azt jelenti, hogy a NAV jellemzően azoknál “kopogtatott”, akiknél az előzetes elemzések alapján vélhetően valami nem volt rendben. A piacokon, vásárokon pedig a helyszíni tapasztalatok alapján választották ki a revizorok, mely gazdálkodókat kell ellenőrizni. Azokat, akik korábban már hibáztak, azaz nem adtak nyugtát vagy számlát, újra ellenőrzésre jelölte a “rendszer”.

 

A Balaton-parti megyékben az igazgatóságok revizorokat cseréltek, hogy az ismeretlen arcokkal nagyobb eredménnyel szűrjék ki a törvényszegőket. Az ellenőrzések egyik tapasztalata az, hogy a késő délutáni, éjszakai, hétvégi időszakokban jóval gyengébb a nyugta- és számlaadási fegyelem – ismerteti közleményében a NAV.

  • Megosztom