Szakemberrel bővült a MOME diplomazsűrije

Az idén Fabricius Gábor a zsűri elnökségének tagjaként részt vesz a 130 éves MOME tervezőgrafika, animáció és média-design szakjainak közel félszáz diplomavédésén.

 

A kreatív szakember Kopek Gábor rektor, Barcza Dániel egyetemi docens, Kangyal András interakció-tervező, és Maróy Ákos médiaművész társaságában hallgatja meg a végzős hallgatókat, a leginnovatívabbakat pedig ösztöndíjjal is jutalmazza.

 

Az idei diplomavédések színvonala kifejezetten magasnak ígérkezik, hiszen az érintett szakok 48 hallgatója közül sokaknak volt már egyéni és csoportos kiállítása – nem csak a MOME szervezésében, de a Millenáris Parkban és jelentős galériákban is. “Legfőbb szempontjaim, amely alapján a diplomázókat értékelni fogom: innováció, zeitgeist, color local és stratégiai kreatív gondolkodás. Szeretném, ha az elmúlt években megszerzett tapasztalataimat meg tudnám osztani a frissen pályára lépőkkel. Szuperfontos hogy egy vizuális gondolkodó valóban koncepcionális szinten, társadalmi, emberi, de technikai szinteken is képes legyen a strukturált gondolkodásra, és ezeket a műveiben is tetten lehessen érni. Szimpatikus, ha valaki egy eddig még nem látott koncepcióval, technikával indul, félreérthetetlenül hazai alkotó és a jelenre reagál. Nagyon várom ezeket a találkozásokat, bár nem zsűrinek gondolom a munkámat, inkább gondolkodó partnernek látom a szerepemet” – nyilatkozta Fabricius Gábor a MOME zsűrifeladat kihívásáról.

 

Gábor a Republic Group, a legnagyobb hazai kreatív ügynökség társtulajdonosa és innovációs igazgatója. Nevéhez több mint 60 magyar és nemzetközi kreatív díj fűződik, ez idáig csak neki sikerült elnyernie Magyarországról a kreatívok nemzetközi Oscarját: a cannes-i Arany Média Oroszlánt. A kreatívszakember Londonban, a Central St. Martin School of Art and Designban szerzett MA diplomát, korábban pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Art and Design szakán tanult.

 

Filmjeiben, alkotásaiban nem egyszer társadalmi, etikai és emberi témákra fekteti a hangsúlyt, de az elvont művészi ábrázolás sem áll távol tőle. Munkásságának köszönhetően évek óta óraadó az egyetem Médiaintézetében; széleskörű tapasztalatai miatt kérte fel az MOME rektora, Kopek Gábor a diplomazsűri elnökségében való részvételre is. Gábor elmondta: a zsűrizés kapcsán nem csak saját szempontrendszerét osztja meg majd a hallgatókkal, de kézzelfoghatóan is hozzájárul fejlődésükhöz: Republic Group nevében ösztöndíjat kínál a legjobbaknak. A Republic INNO 2014, a leginkább innovatív, a zeitgeistra reagáló, color lokállal rendelkező és stratégiailag megalapozott diplomamunkák alkotói pénzt és szakmai kiteljesedési lehetőséget is kapnak.

 

Összesen 48 diplomavédést hallgat meg Gábor, de a Médiaintézet fotográfia szakról, ahol Gábor is MA kurzusvezető, összesen 6 diák fogja megvédeni diplomamunkáját. Közülük talán a legtermékenyebb Koleszár Adél, akinek munkásságát 16 csoportos kiállítás és 3 szakmai díj fémjelzi. A vizsgázók között olyan nevek szerepelnek, mint Berinkey Kati, Bertóti Attila, Bogyó Virág, Bucsi Réka, Erdélyi Otília, Gellár Csaba, Hasenstaub Lívia, Janoch Lívia, Jurik Kristóf, Kocsi Olga, Koleszár Adél, Kollár-Klemencz Gergely, Lichtl Dániel, Manja Lekic, Marinka Zsuzsanna, Mohammed Ali Jabur Nur, Ringeisen Dávid, Tóth Tamás, Valicsek Éva, Vasali Katalin.

  • Megosztom