Szabályozzák a termékbemutatókat

Ügyfélszolgálatot kell fenntartaniuk a jövőben az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést folytató vállalkozásoknak, és az ilyen cégek a fogyasztóknak nem nyújthatnának fogyasztói hitelt – többek között ezt tartalmazza a KDNP csaló termékbemutatók visszaszorítását célzó javaslata, amelyet csütörtökön nyújtanak be az Országgyűlésnek.

A javaslat három törvényt érint, módosulhat a kereskedelemről szóló szabályozás, a gazdasági reklámtevékenységről és a hitelintézetekről szóló jogszabályok. A javaslatot szeptember közepén kezdheti tárgyalni a parlament és október végén, november elején válhat hatályossá – számol be az MTI.

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke a problémát érzékeltetve rámutatott: míg 2010-ben 228, tavaly 780 írásos panasz érkezett a fogyasztóvédelmi hatósághoz. Kifejtette: a fogyasztói beadványok jelentős része arról szól, hogy az érintett cégek a szerződéskötést követően elérhetetlenné válnak. Ezt szeretnék megakadályozni azzal, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést folytató vállalkozások ügyfélszolgálatot legyenek kötelesek fenntartani, és telefonos elérhetőséget is biztosítaniuk kelljen. Az indítvány szerint az állandó ügyfélszolgálati irodának a hét legalább egy napján este nyolc óráig nyitva kell tartania.

Ezzel biztosíthatóvá válna, hogy a fogyasztók élhessenek a gyakorlatban is az elállási jogukkal. Rögzítenék, hogy az ügyfélszolgálati előírások betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi – mutatott rá.

A gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény úgy változna, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítésnél tilos lenne az ajándékjuttatás és az ajándéksorsolás reklámja. Jelentős mértékben ugyanis ezen juttatások miatt népszerű ez az értékesítési forma – jelezte.
Rétvári Bence ismertetése szerint változna a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásról szóló törvény is. Tilos lenne, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést szervező cég a fogyasztóknak pénzügyi szolgáltatást, azaz fogyasztói hitelt közvetítsen.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője hangsúlyozta: a tervezet az árubemutatókkal kapcsolatos visszaélések visszaszorítását célozza, az esetleges kiskapukat szeretnék bezárni. Hozzátette: a termékbemutatók során gyakran olyan komoly visszaélések, szélhámosságok történnek, amelyek elsősorban a nyugdíjasok “megkopasztását” célozzák, s nagyrészt az egészségüket féltő embereket csapnak be.

Ábrahám Katalin, Országos Polgári Nyugdíjas Egyesület XI. kerületi szervezetének elnöke üdvözölte a javaslat benyújtását. Megjegyezte: a nyugdíjasok nap mint nap egyre erőszakosabb telefonokat kapnak, s amikor elmennek egy-egy ilyen termékbemutatóra, utána már nagyon nehéz visszalépni. Hozzátette: sokszor olyan hitelek felvételébe “hajszolják őket”, amelyek igen nagy terhet rónak a családokra.

Továbbra sem vásárolhatunk vasárnaponként

A KDNP frakcióvezetője a szabad vasárnapról készült felmérésekre, és az intézkedés elutasítására vonatkozó újságírói felvetésre rögzítette: kitartanak mellette. Harrach Péter véleménye szerint igen nagy pénzzel, médiatámogatással dolgoznak az ellenérdekelt felek, nem meglepő, ha eredményt érnek el. “Meggyőződésünk, hogy a társadalom egésze számára jó és hasznos intézkedés volt a szabad vasárnap bevezetése” – mondta Harrach Péter.

  • Megosztom