Szabályozott piacok

Pozitívan értékeli a szerencsejétékokra kivetett adó gondolatát a világ egyik legnagyobb online sportfogadási irodája, a Sportingbet. A társaság szerint az elképzelés egy szabályozott piac képét vetíti előre, ami egyezik az európai uniós trendekkel.

A liberalizált piac mind az államnak, mind a játékosoknak előnyös, hiszen az állam új adóbevételekhez juthat, míg a játékosok transzparens, biztonságos környezetben élvezhetik a sportfogadások izgalmát – derül ki a Sportingbet közleményéből.

 

„A kelet-közép európai régióban az emberek rajonganak a sportokért, ami izgalmas lehetőségeket kínál az online fogadások terén a játékosok, és fogadóirodák számára, és újabb bevételeket jelenthet az államkasszáknak. Ezért a Sportingbet csoport üdvözli azt a trendet, mely a szabályozott körülmények között lehetővé tett működés kialakítására irányul. Cégcsoportunk az engedélyek megszerzésére törekszik minden olyan piacon, melyeket üzletileg érdemesnek talál.” – mondta Andrew McIver, a Sportingbet Group Vezérigazgatója.

 

Egyre inkább égető kérdés a magyarországi szerencsejáték-piaci szabályok újragondolása. Napjaink sportfogadási trendjei markánsan az élő fogadások irányába mutatnak, becslések szerint az online fogadóirodák bevételeinek már több, mint 50%-a a sportesemények közben kötött „élő” fogadásokból származik.

 

E téren a világszerte működő internetes fogadóirodák egyértelműen élen járnak – rendelkeznek a fogadásszervezés professzionális technikai és programozói hátterével, a biztonságos online fizetést garantáló rendszerekkel, ráadásul a szükséges online közvetítési jogokkal is, ezért a játékosok keresik az élő fogadási lehetőségeket. Ezt az igényt felismerve több Uniós ország – például Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia vagy Dánia is újragondolta szerencsejáték-törvényét, és hivatalosan is lehetővé tette az internetes fogadóirodák és kaszinók működését. Legutóbb Lengyelország liberalizálta az online szerencsejáték-szervezők tevékenységét, melynek nyomán több piaci szereplő mellett a Sportingbet csoport is licensz-kérelmet nyújtott be.

 

Ez a lépés államilag is szabályozott, átlátható kereteket hoz létre napjaink határokon átívelő szerencsejáték-piacán, mely előnyös a játékosokra, és az állami adóbevételekre nézve egyaránt. A Sportingbet csoport biztos abban, hogy hosszú távon egyre több kormány osztja majd a szabályozott iparág elvét, mely egyaránt védi az állampolgárokat, ugyanakkor növeli az állami bevételeket. Ez utóbbira konkrét példával is szolgál a londoni tőzsde 250 legjobb cége közé sorolt társaság: Ausztráliában a 2009/10-es üzleti évben a Sportingbet mintegy 10.5 millió angol fontnak (3,57 milliárd forint) megfelelő összeget fizetett be fogadási adóként az államkasszába. Az Uniós hitelválság hatására Spanyolország és Görögország is felgyorsította az online szerencsejátékpiac-szabályozást, hogy államkasszáik mihamarabb újabb adóbevételi forrásokhoz jussanak.

 

Hazánkban jelenleg sportfogadási, és szerencsejáték szervezéshez az állami adóhatóság engedélyére van szükség, ilyen engedéllyel ma Magyarországon csak a Szerencsejáték Zrt. rendelkezik. A magyar jogi szabályozás kaszinójáték on-line szervezését nem teszik lehetővé, sőt, azt kifejezetten tiltja. Ugyanakkor 2004. május 1. óta hazánk tagja az Európai Uniónak, amelynek egyik alapelve többek közt a szolgáltatások szabad áramlása, ezért az Uniós jog lehetővé teszi a határokon átívelő internetes fogadási szolgáltatások nyújtását. Így ebben a tekintetben a hazai és a közösségi jog ellentmond egymással, az pedig nem tisztázott, hogy melyik az erősebb. Ha egy játékos az interneten fogadásokat köt, kvázi elfogadja a külföldi szervező ajánlatát, azt a saját felelősségére teszi.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar kormány tervezi szerint a jövő évtől az online szerencsejátékot is megadóztatnák.

  • Megosztom