Sűrűn rendel Kínából? – Hamarosan nagy változás jön

Jelentősen javíthatja a versenyfeltételeket, hogy 2021-től megszűnik az EU-n kívülről érkező, a 22 eurónál kisebb értékű postai küldemények adómentessége.

Sepsi Edit, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Repülőtéri Igazgatóságának igazgatóhelyettese a növekedés.hu gazdasági hírportál kérdésére megjegyezte, hogy az intézkedés évente 7 milliárd euró többletbevételt jelenthet az uniós tagállamoknak – írja beszámolójában az MTI. A kedvezményt kihasználva ugyanis – mint mondta – jelenleg a 22 eurós értékhatárnál lényegesen drágább áruk is érkeznek ilyen küldeményekben. A kínai termékek tehát a vám és az általános forgalmi adó kikerülése miatt olcsók, miközben jelentős károkat okoznak az EU-nak – tette hozzá.

Az igazgatóhelyettes közölte, hogy a tagállamok már megkezdték a felkészülést a nagy tömegű vámkezelésre és egyeztetnek a lehetséges megoldásokról. Kifejtette, hogy a többletfeladatok informatikai fejlesztésekkel megoldhatók, a NAV tervei szerint például az ügyfelek maguk töltenék föl a külföldi küldeményeik adatait, az ebből megállapított vámköltséget pedig bankkártyával is megfizethetnék. Az új rendszer azzal is segíti a szabályokat betartó ügyfeleket, hogy hozzájárul a gyors kézbesítéshez – emelte ki Sepsi Edit.

  • Megosztom