Stabil év a kábelszolgáltatóknál

Növekvő árbevétel és üzemi eredmény mellett is speciális tételek miatt hatalmas veszteséggel zárta a tavalyi évet a UPC. A meghatározó hazai kábelszolgáltatók közül a Tarr Kft. produkálta a legjobb eredményt, a társaság 400 millió forintos osztalékot tudott fizetni, míg a PR-Telecom csökkenő forgalma ellenére is növelni tudta nyereségét.

 

Az mmonline.hu utánajárt, hogyan sikerült a tavalyi év a meghatározó hazai kábelszolgáltatók számára. A szegmens legnagyobb szereplője, a UPC Magyarország Kft. 58,9 milliárd forintos bevételt ért el, ami egymilliárddal haladta meg az egy évvel korábbit. A társaság 8 milliárd forintos veszteséggel zárta a múlt esztendőt, igaz, ez komoly előrelépést jelentett 2013-hoz képest, amikor még 14 milliárd forintos volt a mínusz. A vállalat feltüntetett vesztesége hasonlóan az elmúlt évekhez az anyacége által nyújtott hosszú távú hitel kamata miatt ilyen magas. Pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy a működés területén sikerült sokat javítani, a cég üzleti eredménye több mint duplájára, 8,7 milliárd forintra nőtt.

 

Jól sikerült a múlt év a Tarr Kft. számára, a vállalat több mint kétszázmillió forinttal, 7,32 milliárd forintra tudta növelni forgalmát. A cég adózott eredmény átlépte az egymilliárd forintot. A vállalat a tavalyi eredmények után 400 millió forint osztalékot fizet, ez egyébként megegyezik a 2014-ben fizetettel. A Tarr Kft. 8 megyében, közel 300 településen, 105 ezer előfizetőnek nyújt kábeltelevíziós, 42 ezernek internetes, 30 ezernek pedig kábeltelefonos szolgáltatást.

 

Vegyesebb a kép, ha a PR-Telecom Zrt. tavalyi eredményeit vizsgáljuk, a vállalat forgalma 240 millió forinttal esett vissza 2013-hoz képest, a társaság 6,24 milliárd forintos forgalommal zárta 2014-et. A cég üzemi szintű eredménye viszont harmadával zuhant, és 295 millió forint volt. Javítani tudott viszont nyereségén a társaság, közel 74 millió forint volt az adózott eredménye, ami 18 százalékos fejlődést jelentett 2013-hoz képest.

  • Megosztom