Spéder Zoltáné a HírTv elnevezés

Meglepő, de a Spéder érdekeltségébe tartozó Közép Európai Média és Kiadó (CEMP) Zrt. védjegye a HírTv. A nagyvállalkozó egy felvásárlás kapcsán jutott hozzá Simicska tévéjének a nevéhez.

Egy apró érdekességre bukkantunk a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatbázisában. A HírTv elnevezés ugyanis nem a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó HírTv Zrt. bejegyzett védjegye, és soha nem is volt az. A szabadalmi hivatal nyilvántartása szerint ugyanis az elnevezés az Index tulajdonosaként is ismert CEMP Zrt.-hez tartozik.

Sok aktualitást azonban nem érdemes belelátni mindebbe, a HírTv nevét ugyanis még 2000-ben védették le. Ebben az évben indult Budapesten az InfoRádió. A rádió pedig igyekezett biztosra menni, ezért jó néhány elnevezésre védjegyoltalmat kért. Ezek közé tartozott a Hír Rádió, a Hírrádió, az InfoTv és a HírTv név is.

A 2003-ban indult hírcsatorna azonban nem bitorolja a nevet, a hivatal nyilvántartása szerint ugyanis volt valamiféle megegyezés a rádió és a televízió tulajdonosai között. Ennek keretében 2003-ban használati jogosultságot kapott a névre a HírTv-t működtető cég.

Az InfoRádió Kft.-t 2008-ban vásárolta fel a CEMP, 2011-ben pedig a rádió védjegyoltalmai is átkerültek az anyacéghez. Azaz így kötött ki Spéderéknél a HírTv neve.

G-nap utáni ébredés
A Magyar Nemzet név kapcsán azonban könnyen bajba kerülhettek volna Simcskáék. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatai szerint ugyanis 2010 nyarán hagyták lejárni az oltalmat. Csak a G-nap után tavaly tavasszal, – amikor a Magyar Nemzettől távozott Liszkay Gábor és csapata már a Napi Gazdaság átpozicionálásán ügyködött – kapcsoltak és májusban védjegyoltalmat kértek a Magyar Nemzet névre. Továbbá ezzel párhuzamosan a Napi Nemzet elnevezést is levédették.

magyarnemzuj1

A HírTv esetében is volt egy levédetési hullám, még 2015 februárjában. A televízió különböző műsoraira kértek és kaptak oltalmat, ezek közé tartozott a Csörte, a Magyarország élőben és a Riasztás.

  • Megosztom