Soros is vinné az Origót

Az mmonline.hu információi szerint Soros György érdekeltségi körébe tartozhat az a Brit Media Befektetési Kft., ami az Origo egyik vevőjelöltje. Úgy tűnik, a milliárdos kezdi komolyan venni a magyarországi médiapiacon való terjeszkedést. Várhatóan a héten újabb ajánlattételi kör lesz a Magyar Telekomhoz tartozó portálra. Az eddigi hírek szerint nagy az érdeklődés az Origóra, a Brit Media mellett a Hirkereso.hu tulajdonosa, a Terror Háza főigazgatójának új cége is megvenné a site-ot sőt, a Népszabadság szerint az RTL is szívesen vinné.

 

A Klubrádióban való öt százalékos részesedésszerzéssel tört be a magyar médiapiacra a Brit Media Befektetési Kft., amely 40 millió forinttal szállt be a rádióba. A belgiumi bejegyzésű vállalatról – melynek tulajdonosa a szintén Brüsszelben bejegyzett Brit Europe – viszonylag keveset lehet tudni, azonban az egykor a TV2-nél is dolgozó Megyeri András Jonatán vezette társaságnak úgy tűnik, komoly tervei vannak a magyar médiapiacon. A Népszabadság ugyanis korábban arról számolt be, hogy szívesen megvennék a Magyar Telekomtól az Origót, ráadásul igen erős ajánlatot tettek a távközlési cégnek. Az mmonline.hu értesülései szerint a titokzatos vállalat amagyar származású milliárdos befektető Soros György érdekeltségi körébe tartozik, vagyis jelentős anyagi háttere lehet a hazai médiapiacon való terjeszkedéshez.

 

A magyar származású üzletemberhez köthető szervezetek a múltban több magyar médium működését is támogatták. Így például egyik befektetési alapja a Magyar Narancs résztulajdonosa volt, egy alkalommal a 444.hu is nyert pályázatot a Soros György által alapított Foundation Open Society Institute-nál, illetve az Átlátszó.hu oknyomozó portál működését is segítette.

 

Az Origo tulajdonosa, a Magyar Telekom néhány hónappal ezelőtt döntött úgy, hogy eladja az 1998-ban alapított hírportált. A tőzsdei cég számára az Origo eladásához elegendő indok annak vesztesége. A cég az elmúlt öt év alatt négymilliárd forint deficitet hozott össze. 2011–2012-ben még egymilliárd forint feletti veszteséget produkált, amit jelentősen sikerült csökkenteni, de a vállalat 2014-ben csaknem ötmilliárdos árbevétel mellett is 300 millió forint feletti mínuszban zárt.

 

Az Origo iránt az eddig megjelent sajtóhírek szerint komoly érdeklődés mutatkozik. A Brit Media mellett úgy tudni, hogy a Terror Háza főigazgatója, Schmidt Mária is vinné a vállalatot, a márciusban alapított Médiaháló Kft. nevű cégével. De ott van a vevőjelöltek között a Hirkereso.hu tulajdonosa, Holló Gábor, illetve a Népszabadság értesülései szerint az RTL Klub vezetése és annak luxemburgi anyacége is lát üzleti fantáziát az Origóban. Emellett érdekesség, hogy a híroldal szerkesztőségét a közelmúltban költöztették át abba a székházba, ahol a Central Médiacsoport központja is van. A vállalat a Sanoma hazai érdekeltségeinek megszerzése után profiltisztítási céllal több jelentős terméktől – Profession.hu, Story4 és Story5 csatornák – megvált, azzal a jelszóval, hogy a tartalomszolgáltatásra fókuszálnak. Ez alapján logikus lépés lenne részükről egy jelentős híroldal megszerzése is.

 

Az mmonline.hu úgy tudja, hogy a héten újabb ajánlattételi kör lesz az Origo eladása kapcsán. Azt nem lehet tudni, hogy mennyit szeretne kapni a Telekom érdekeltségéért, de szinte biztos, hogy többmilliárd forintos tranzakcióról lesz szó. Az sem elképzelhetetlen, hogy a nagy érdeklődést látva lesznek olyan vevőjelöltek, amelyek a siker nagyobb reményében összefognak majd.


Tags:

  • Megosztom