Sokat kell még várni az új országos kereskedelmi rádióra

Legkorábban 2018 közepén szólalhat meg az új országos kereskedelmi rádió, ha a várhatóan szeptemberben megjelenő frekvenciapályázaton minden gördülékenyen halad – derül ki a Világgazdaság összeállításából. A Class FM tavaly novemberi elnémulását követően csak a közmédia adói voltak országosan elérhetőek, ez a helyzet változhat az új kiírással. A médiaszolgáltatási alapdíj évi nettó félmilliárd forint lehet.

 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy az ezzel kapcsolatos frekvenciapályázat várhatóan szeptember elején jelenik meg – írja mai összeállításában a napilap. Az üzleti lap emlékeztet arra, hogy a felhívás tervezetének nyilvános meghallgatása július 27-én volt. Az NMHH Médiatanácsa a jogszabály szerint a meghallgatás utáni negyvenöt napon belül dönt a pályázati felhívás véglegesítéséről, majd néhány nap múlva közzéteszi a pályázatot. A médiatanács nyári ülésezési szünete miatt ez nagyjából szeptember elején várható.

 

A pályázati kiírás közzététele után legalább hatvan napot kell biztosítani az ajánlatok benyújtására, a teljes ügyintézési határidő nyolcvanöt nap. A tervezet szerint, ha egy pályázó megnyeri a tendert, akkor a médiaszolgáltatási jogosultság kezdetétől százhúsz napja van szolgáltatása megkezdésére. Így leghamarabb 2018-ban szólalhat meg a rádió.

 

A pályázaton az évi nettó 499,7 millió forintos szolgáltatási alapdíjra lehet licitálni. A Világgazdaság beszámolója szerint olyan helyeken is hallható lesz majd az új rádió, ahol korábban a Class FM vétele nem volt a legkedvezőbb, mert a médiatanács az eddigi lefedettségen túl Fehérgyarmat, Gerecse, Szentes és Vasvár telephelyekkel is kiegészítette a frekvenciatervet.

 

A pályázati ajánlatnak tartalmaznia kell a pályázó üzleti és pénzügyi tervét 2025. december 31-ig. Az átláthatóság érdekében a pályázó közvetett és közvetlen tulajdonosi hátterének – annak valamennyi tulajdonosáig – megállapíthatónak, levezethetőnek kell lennie.

  • Megosztom