Soha nem látott képek a Titanicról

A National Geographic magazin legújabb számában az eddigi legteljesebb képsorozatot publikálja az éppen száz éve, április 15-én elsüllyedt Titanicról. A minden korábbinál részletgazdagabb képsorozat egy 2010-ben zajlott nagyszabású expedíció eredménye.

Ekkor a Woods Hole-i Oceanográfiai Intézet szakemberei három mélytengeri robotjárművel más-más magasságból vizsgálták végig a tenger aljzatát és a roncsot. A hanglokátorok és a nagy felbontású optikai kamerák másodpercenként több száz képet rögzítettek. A magazin most közölt fotói voltaképp montázsok, amelyek mindegyike sok száz felvételből áll össze, minden eddiginél pontosabb képet rajzolva a Titanicról.

A 2010-es expedíció óriási lépést tett előre: a nagy felbontású, részletgazdag képek segítségével végre pontosan meg lehetett határozni a katasztrófa okát, meg lehetett írni a történtek forgatókönyvét, végig lehetett követni a süllyedés menetét, szemügyre lehetett venni a hajó – eddig csak testvérhajója, az Olympic alapján ismert – belsejét.

A montázsképek megmutatják, hogy a Titanic orr-része meggyűrődött, akkora sebességgel csapódott a fenéknek. Ezek a gyűrött vonalak világosan láttatják, hogy a Titanic erősen meghajlott, amikor orrával az aljzatba fúródott. A jéghegy ütötte sebet pedig aligha lehet feltárni, olyan mélyen rejtőzik az iszapban.

Április 14-én, száz évvel a katasztrófa után, az UNESCO a víz alatti kulturális örökség részévé nyilvánítja a hajóóriás maradványait.

  • Megosztom