Slágertáborok nem csak kockáknak

Hacker tábor, robotika, mesterséges intelligencia – többek között ezek a programok a legnépszerűbbek a Logiscoollal táborozók körében. Az élményalapú oktatás nyáron is menő.

Az elmúlt években több mint 20.000 gyerek fordult meg a Logiscool nyári táboraiban. Az óriási érdeklődés titka, hogy a programozó iskola kiemelt figyelmet fordít a gyerekek visszajelzéseire, és követi a folyamatosan változó érdeklődési köreiket.

Az országszerte elérhető egyhetes nyári táborok témái az év közbeni programozó kurzusok tapasztalataira építenek, figyelve, hogy milyen témák kötik le leginkább a gyerekeket. Idén a minden évben nagyon népszerű saját számítógépes játék vagy akár applikáció programozása mellett a videóvágás is dobogós helyre került a tematikák sorában. Emellett kipárnázott helyet kapott a hacker tábor, és a mesterséges intelligencia kérdésköre is terítékre kerül – a fejlesztők nem kis meglepetésére, hiszen ki gondolná, hogy nem csak a felnőttek érdeklődnek a mesterségesen létrehozható „tudat” iránt. A robotika egy olyan téma, ami évről-évre egyre nagyobb területet hasít ki magának: a robotokat programozással a diákok többek között bowlingozni, focizni és szumózni taníthatják, sőt, akár még a „léggitár” is előkerülhet. Emellett – valószínűleg egy szülő számára sem hoz meglepetést ez az eredmény – óriási sláger a Minecraft-tematika. De ezekben a táborokban nem csak játszanak a résztvevők, hanem kreativitásukat bevetve saját új világokat programoznak, bevonva a játékba barátaikat, tesóikat. Így a gyerekek nem csak felhasználóivá, hanem alakítóivá is válnak a digitális térnek.

Na, de hogyan fejleszti mindez a gyerekeket?

A kulcs az élményalapú oktatás. A gyerekek barátságos környezetben, a fiatal oktatók és animátorok támogatásával szinte észrevétlenül sajátítják el a logikus, algoritmikus gondolkodás alapjait, nő a problémamegoldó képességük, miközben megtanulnak tudatosabban boldogulni a digitális világban is. Mindez azért kiemelten fontos, mert a kutatások azt mutatják, hogy az internethasználat az életkor emelkedésével folyamatosan nő, így a táborban elsajátított tudás a fiatalok mindennapjaira is pozitív hatással van.

Nyáron ne „kockuljon” a gyerek?

A “kockulás rossz” gondolkodásmód ma már egyre árnyaltabb képet kap. A kutatások azt mutatják, hogy noha a gyerekek a gép előtt töltött idő nagy részében videójátékokkal játszanak, de ezt sokszor barátaikkal közösen teszik, így a játékok nem csak kikapcsolják és fejlesztik őket, hanem egyfajta találkozási pontot is jelentenek a fiatalok számára. Emellett a tanulásra is marad idő: a gyerekek több mint fele a házi feladatok és beadandó dolgozatok elkészítéséhez is használja a netet. De persze a nyári táborokban így sem maradhat el a mozgás: számos szabadidős programmal színesítik a szervezők a gyerekek nyaralását.

 

fotó: Logiscool

  • Megosztom