Sikerült eladni az MKB-t

A Pénzügyi Stabilitási Tanács ma reggeli ülésén áldását adta arra az állami tulajdonban lévő MKB Bank értékesítésére. A részvények 45-45 százalékát a luxemburgi bejegyzésű Blue Robin Investments és a Metis magántőkealap, 10 százalékát pedig a Pannónia Nyugdíjpénztár veszi meg, összesen 37 milliárd forintért.

Az utolsó pillanatig kérdéses volt, sikerül-e ma pontot tenni az MKB Bank eladására. Az egyik leánycég, az MKB-Euroleasing Autópark Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. eladása ugyanis a végletekig elhúzódott. A szerződés alapján az MKB-leánycéget az ALD Automotive Autópark-kezelő és Finanszírozó Kft. vásárolja meg.

Az Európai Bizottság többek között azzal a feltétellel hagyta jóvá az MKB 2019. december 31-ig tartó átalakítási tervét, hogy a bank legkésőbb június 30-ig eladja a leánycégét. Enélkül az a másik kötelezettség sem teljesíthető, hogy a Magyar Nemzeti Bank ma éjfélig eladja a 2014 decemberétől szanálása alatt álló hitelintézetet.

Ma reggel ült össze a Matolcsy György jegybankelnökből, három alelnökéből és két ügyvezető igazgatóból álló Pénzügyi Stabilitási Tanács, amelynek áldását kellett adnia arra, hogy az MKB 45-45 százalékát két magántőkealap, a Blue Robin Investments és a Metis, míg 10 százalékát a Pannónia Nyugdíjpénztár vehesse meg. Ennek egyik feltétele volt a szükséges engedélyek és a könyvvizsgálói beszámoló megléte, valamint hogy a vevők kifizessék az általuk együttesen vállalt 37 milliárd forintos vételárat a MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. részére. A szanálási vagyonkezelőnek adta el ugyanis az állami tulajdonosi jogokat gyakorló MNB az MKB-t 32,1 milliárd forintért – írta a vg.hu.

  • Megosztom