Sikertörténet: 1000 lány tanult programozni

A fiatal lányok technológiai oktatásával foglalkozó Skool működésének elmúlt két éve során közel 1000 lányt oktatott 100 különböző foglalkozáson keresztül, 200 önkéntes mentor segítségével. A Skool programok a résztvevő lányok életére, valamint a tech világ iránti érdeklődésükre gyakorolt hatásáról most egy átfogó felmérést is készített a Skoolt működtető alapítvány. Mindezt a tapasztalatot, valamint az alapítványban két év alatt felgyűlt tudást pedig pedagógusoknak adják át egy új tanár oktatói projekt keretében, melyet a Magyar Telekommal közösen indítanak.

 

Pontosan két évvel ezelőtt, 2014. június közepén indította első műhelyfoglalkozását a Skool azzal a céllal, hogy 8 és 18 év közötti lányok játékos formában, sikerélményeken, és az elismert IT vállalatok valós világának bemutatásán keresztül ismerkedjenek meg a technológia területével. Azóta közel 1000 lány vett részt az ingyenes programozói foglalkozásokon, melyeknek célja az érdeklődés felkeltés és inspiráció. A szervezet nemrégiben elindított alumni kutatásában azt vizsgálta, hogy a Skool programokban eddig részt vett fiatal lányok életére milyen hatással voltak a foglalkozások, hogyan értékelik azokat, és az első sikerélmény után mennyiben változott a technológia iránti érdeklődésük.

 

A felmérésből kiderült: a Skool programok hatására a lányok közelebb kerültek az informatika világához, jobban elhiszik magukról, hogy ezen a területen ők is lehetnek sikeresek, és az informatikával kapcsolatos szakmák bekerültek a továbbtanulási terveik közé. A foglalkozásokon részt vevő lányok 98%-a ítélte egyértelműen pozitívan a programokat, és 71%-uk érezte úgy, hogy sikerélménye volt. Míg a Skool előtt a résztvevők 58%-át érdekelte a programozás, ez a szám a foglalkozások után 96%-ra emelkedett. A lányok 81%-a pedig a foglalkozás óta is végez valamilyen programozással kapcsolatos tevékenységet. A felmérésben résztvevők 53%-a programozó, vagy valamilyen informatikához köthető pályán tervezi a karrierjét. Az alumni felmérés részletes eredményeit a Skool weboldalán publikálta a szervezet.

 

 

Tudás és tapasztalat átadása pedagógusoknak

 

Az alapítvány a Skool és KódGarázs programjaiban az elmúlt két év során felgyülemlett tudást, tapasztalatot és élményeket most az általános iskolákban tanító matek, fizika és informatika tanároknak szeretné átadni egy átfogó tanárképző projekt keretében, melyet a Magyar Telekommal közösen indít. A Telekom a Legyél Te is Informatikus! tapasztalataira alapozva csatlakozik a kezdeményezéshez, az ősszel indult programban országosan eddig közel 8000 általános–és középiskolás diákot értek el a Telekom és a T-Systems önkéntesei. Míg eddig elsősorban a gyerekek érdeklődésének felkeltése volt a cél az IT szakma iránt, most a tanárok felé is nyitnak. A Skool, KódGarázs és Telekom együttműködés célja ugyanis az, hogy olyan kipróbált és kidolgozott tananyagokat adjon a pedagógusok kezébe, melyek újfajta, élményalapú oktatáson alapulnak, segítve, hogy az iskolai keretek között tartott órák még érdekesebbek legyenek, a gyerekek és az oktatók egyaránt jobban élvezzék az órákat.

 

A program hosszútávú célja között szerepel, hogy országszerte építse azt az oktatói bázist, mely a digitális generációk neveléséhez szükséges tudás birtokában van, és minél több diáknak megadja a lehetőséget az élményalapú tanulására és a programozás alapjainak elsajátítására.

 

A projekt már jelenleg is zajló, első szakaszában egy helyzetelemző felmérésben gyűjtenek visszajelzéseket a pedagógusoktól, majd az elemzést követően az ősszel már a képzési terv kidolgozása következik. A tanárok oktatása várhatóan 2017. januárjában indul egy pilot keretében. A Magyar Telekom együttműködésében a képzett oktatók és szakmai mentorok összeköttetése is megvalósul, erősítve az oktatás és az infokommunikációs szektor közötti kapcsolatot.

Skool tervek

 

A Skool harmadik évadját két kéthetes nyári táborral indítja, melyeknek a Google Ground és a Samsung Smart School nyújtanak helyszínt. Szeptember 5-én pedig folytatódik a Scratch Meccs, Magyarország legelső programozó versenye lányoknak, melyben háromfős csapatok mérkőzhetnek meg Scratch alkalmazásban egy különlegesen izgalmas fődíjért: a nyertes csapat a Facebook egyik külföldi irodáját látogathatja meg, és beszélgethet hús-vér Facebook fejlesztőkkel.

 

Skool kétéves eredmények számokban

 


Tags: , ,

  • Megosztom