Segített a NetPincér

A világon ma minden kilencedik ember éhezik, hazánkban pedig még ennél is drasztikusabb a helyzet. A 2015-ös adatok szerint Magyarországon csaknem minden negyedik ember (a teljes lakosság 23,8%-a) tartozik a tartósan élelmiszert nélkülözők közé. Ezzel egy időben egy átlagos magyar háztartás 100 kg még fogyasztható élelmiszert dob ki évente. Október 16-án az Élelmezési Világnapon a NetPincér az Élelmiszerbankkal együttműködve ismét a rászorulók segítségére sietett.

 

Míg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO adatai szerint a világban minden kilencedik, Magyarországon minden harmadik ember éhezik, addig az Európai Bizottság becslése szerint csak hazánkban évente kétmillió tonna még fogyasztható élelmiszerhulladék keletkezik, világszerte pedig a megtermelt ehető élelmiszer egyharmada, 1,3 milliárd tonna végzi hulladékként. Egy OECD felmérés szerint itthon elképesztő mértékben, öt év alatt szinte duplájára -17,4 százalékról 30,6 százalékra – nőtt az ételt nélkülözők száma, ezért óriási szükség van az Élelmiszerbank munkájára, amely 2015-ben 2600 tonna élelmiszert – a 2014-es mennyiség több mint másfélszeresét – juttatott el ingyenesen rászorulókhoz, 2016-ban pedig ezt is jóval meghaladó eredményre, közel 4 000 tonna élelmiszer megmentésére lehet számítani. Az Egyesület 300 partnerszervezetén keresztül közel 300 000 segítségre szoruló embert lát el rendszeresen.

 

Az idei évben, az Élelmezési Világnap Alkalmából, a NetPincér, Magyarország vezető online ételrendelési portálja támogatásával az Élelmiszerbank több mint 1800 adag élelmiszert juttat el a nélkülözőkhöz. A vállalkozás a lehető leghatékonyabban kívánja segíteni az Egyesület munkáját, ezért kimondottan az élelmiszercsomagok célba juttatásában nyújtanak segítséget.

 

„Az Élelmiszerbank számára a legnagyobb problémát az jelenti, hogyan juttassák célba a felajánlásokból érkezett élelmiszereket, ezért ezen a téren szeretnénk hozzájárulni a nemes ügy sikeréhez. Tulajdonképpen mi a hétköznapi munkánk során is ezt csináljuk: segítünk összekötni az éhes embereket és az éhüket csillapító fogásokat, végső soron az ételek célba juttatásán dolgozunk.” – Nyilatkozta Szórád Gábor, a NetPincér ügyvezetője.

 

 

10 tipp az élelmiszerhulladék csökkentésére

 

A NetPincér összegyűjtött néhány hasznos tippet, amely révén egy kis odafigyeléssel te magad is csökkentheted a kukába kerülő élelmiszer mennyiségét.

 

 1. Tervezz és gondolkodj előre, csak azt vedd meg, ami biztosan elfogy.

 2. Írj listát a vásárláshoz, így kisebb eséllyel veszel meg felesleges dolgokat.

 3. A bevásárlólistát otthon írd meg, így ellenőrizheted, hogy valóban kifogytál-e egy adott élelmiszerből.

 4. Tele hassal menj vásárolni. Éhesen olyan dolgokat is megveszünk, amire semmi szükségünk.

 5. Vásárláskor nézd meg a szavatossági időt, és csak akkor vásárolj közeli lejárati határidős terméket, ha biztosan tudod, hogy el fogod fogyasztani.

 6. Kövesd a FIFO (first-in-first-out) szabályt: mindig azt edd meg először, amit korábban vettél vagy korábban lejár a szavatossága. Ez tárolásnál is fontos: rakd előre a közeli, hátra a későbbi lejáratú termékeket.

 7. Ha mégis elkap a vásárlási láz és túlzásba vitted a felhalmozást, fagyassz le minden romlandó élelmiszert, amit nem tudsz időben felhasználni.

 8. Sok múlik azon, hogyan és hol tárolod az ételeket: megfelelő elhelyezés esetén tovább elállnak.

 9. Ha már elkészült ételekből keletkezik maradék, vedd elő a kreativitásod: a megmaradt sült hús például számtalan formában újjászülethet.

 10. Ha végkép nem tudsz mit kezdeni a megmaradt mennyiséggel, kérdezz meg egy barátot, kollégát. Biztosan fogsz találni valakit, aki vevő egy házi kosztos közös ebédre. A nem romlandó élelmiszereket el is adományozhatod.

 • Megosztom