Sajtószabadság: a problémás országok között vagyunk

Egy év alatt 14 hellyel került lejjebb a magyar sajtószabadság a Riporterek Határok Nélkül (RSF) által összeállított rangsorban és így a 87. pozícióban vagyunk, közvetlenül Sierra Leone után és Izrael előtt.

A nemzetközi újságírószervezet legújabb elemzésében a problémás országok közé sorolta Magyarországot – derül ki a hvg.hu írásából. Az RSF idei rangsora 180 országot tartalmaz, a sajtószabadság vonatkozásában legjobban teljesítő államok között egyértelműen a skandináv országok vannak fölényben. Az első helyen Norvégia található, de az első ötben még további négy állam van a térségből.

A hvg.hu összeállítása szerint a norvégokat Finnország, Svédország, Hollandia és Dánia követi. A lista végén Türkmenisztán áll, Észak-Koreát és Eritreát követve. Magyarország a 87. helyezésével egyébként olyan országok társaságába került, mint Sierra Leone (86.) , Peru (85.), Izrael (88.), Bissau-Guinea (89.) és Szerbia (90) .

Az RSF idei beszámolójának Magyarországról szóló részében arról írnak, hogy a magyar média tulajdonjogai még tovább koncentrálódtak Orbán Viktor miniszterelnökkel szövetséges oligarchák kezében. Ennek eredményeként a magyar médiakörkép teljesen átalakult az elmúlt években.

A jelentés megemlíti a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány létrejöttét, melyhez 500 sajtótermék csatlakozott. Az alapítvány stratégiai jelentőségűvé nyilvánításával pedig a kormány tulajdonképpen megakadályozta, hogy médiaszektor képviselői tiltakozzanak ellene.

Magyarország az elmúlt években nagyot zuhant a rangsorban: 2011-ben még a 40. helyen állt, a következő évben azonban, mivel az értékelés szerint “a vitatott médiatörvények hatályba lépése óta széles körben elterjedt az öncenzúra a szerkesztőségekben”, 16 helyet rontott. Azóta is egyre lejjebb csúszik, 2016-ban a 71., 2017-ben pedig a 73. volt.

  • Megosztom