RTL: Nincs napirenden új csatorna indítása

Nincs napirenden új csatorna indítása az RTL Magyarországnál – hangzott el a társaság mai háttérbeszélgetésén. A tisztán kereskedelmi bevételek idén szinte biztosan csökkennek a tévés piacon, jövőre pedig stagnálásra lehet számítani. További kihívást jelent, hogy elkezdett csökkenni a tévézéssel töltött idő. Többek között a Mi kis falunk című sorozat, valamint a Házasság első látásra című párkereső szerepel az RTL Klub tavaszi újdonságai között, de a Disney-vel kötött megállapodásnak köszönhetően számos, a mozikban hatalmas sikert aratott film is érkezik a hazai képernyőkre.

 

Nincs napirenden csatorna vásárlása és új indítása sem – jelezte Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a társaság mai háttérbeszélgetésén. A hazai televíziós piac kapcsán a cégvezető elmondta, hogy az idén a tisztán kereskedelmi – vagyis állami hirdetések nélküli – bevételekben szinte biztosan csökkenés lesz, míg jövőre stagnálásra lehet számítani.

 

Vidus Gabriella közlése szerint a jövő évi hirdetési megállapodásokra vonatkozó tárgyalásokat sokkal inkább a 15 százalékos bónusz befolyásolja, mint az, hogy két nagy saleshouse van a piacon. A másik fontos tényező, hogy kötelező a transzparencia az ügynökségek részéről. Ezek a tényezők az RTL Magyarország vezetője szerint azt eredményezik, hogy a jelenlegi tárgyalásokon az egyes ügyfelek érdekei jobban érvényesülnek, a mostani tárgyalások sokkal inkább az egyedi ügyféligényekről szólnak.

 

Idén itthon is csökkenni kezdett a tévézéssel töltött idő, szeptemberben pedig kiugróan magas, 9 százalékos visszaesés volt tapasztalható a 18-49 éves korosztályban. A trendet ráadásul a nagy sportesemények sem tudták megfordítani, az amúgy is tévézők töltöttek még több időt a képernyők előtt azok hatására.

 

Az egyik legfontosabb kihívás a jövőre nézve, hogyan lehet kiterjeszteni a televíziós tartalmak nézettségmérését a különböző digitális platformokra is – mutatott rá Vidus Gabriella. Az Egyesült Államokban már működik ilyen megoldás, vagyis a technológia adott, a kérdés, hogy itthon mikor vezetik be. Az RTL Magyarország vezetője hozzáfűzte, hogy nagyon sokat nem lehet ezzel várni, és arra számít, 12-18 hónapon belül itthon is megjelenik az új mérési módszer.

 

Elégedetten nyilatkoztak az RTL Magyarország vezetői a cég mai háttérbeszélgetésén az idei nézettségi eredményekről. Kolosi Péter, a társaság vezérigazgató-helyettese többek között kiemelte a Válótársak című, sajátgyártású sorozat eredményét, valamint elmondta azt is, hogy az X-Faktor mostani szériája kapcsán a fiatalítás volt a cél, és ez a nézettségi adatok alapján jól sikerült. Az RTL II is jól teljesített idén, amiben meghatározó szerepet játszott a ValóVilág powered by Big Brother, ugyanakkor Kolosi Péter hangsúlyozta azt is, hogy a főleg a sajátgyártású műsorokra épülő programstruktúra is jelentős mértékben hozzájárult a sikerhez.

 

Az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese az idei év fontos eseményei között említette, hogy sikerült megkötni egy jelentős filmes megállapodást a Disney-vel – ennek első eredménye már a múlt hétvégén megjelent a hazai képernyőkön -, így többek között a Star Wars franchise, illetve Marvel filmek juthatnak majd el a hazai nézőkhöz. Kolosi Péter hozzátette, hogy a Disney-megállapodás azért is volt fontos számukra, mert így jelentős családi film kínálathoz is jutnak, amelyek este 9 óra előtt is műsorra tűzhetők.

 

A jövő évi tervek kapcsán Kolosi Péter elmondta, hogy tavasszal érkezik a Mi kis falunk című sajátgyártású sorozat, amelynek a forgatása már véget ért és az első epizódok már el is készültek. Emellett a tavaszi újdonságok között ott lesz a Házasság első látásra című párkereső műsor. Mindkét produkció az RTL Klubon érkezik majd.

  • Megosztom