Rövidebb híradó, több bulvár jöhet a tévében

Módosítaná a médiaszolgáltatásról szóló törvényt a kormány, az ezzel kapcsolatban benyújtott javaslat alapján a reggeli órákban akár teljesen elmaradhatnak a tévés híradók, és este is jóval rövidebbek lehetnek, ugyanakkor az eddiginél több bulvártartalom lehet bennük. A változtatás a reklámokat is érinti és előfordulhat, hogy a jövőben a főműsoridőben sokkal többet láthatunk majd belőlük a képernyőkön – derül ki az Azonnali összeállításából.

A portál beszámolója szerint az új médiaszolgáltatással kapcsolatos módosító javaslat benyújtója a kereszténydemokrata Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az előadója pedig Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Az Azonnali összeállítása szerint a módosítások a tervek szerint már idén augusztustól életbe lépnének.

A javaslat szerint többek közt változnak az úgynevezett jelentős befolyásoló erővel rendelkező (a továbbiakban: JBE) médiaszolgáltatókkal kapcsolatos szabályozások. Ezek azokat a médiumokat érintik, amelyek „legalább tizenöt százalékos éves átlagos közönségaránnyal rendelkező” médiaszolgáltatóknak minősülnek, vagyis a TV2, az RTL Klub és a köztévé tartozik ebbe a körbe.

Az eddigi szabályozás szerint a JBE szolgáltatók „valamennyi munkanapon reggel 7 és fél 9 között legalább tizenöt perc hosszúságú hírműsorszámot, továbbá valamennyi napon este 6 és 9 óra között legalább húsz perc hosszúságú önálló hírműsorszámot” voltak kötelesek közzétenni. Az új javaslat szerint a reggeli időszakra vonatkozóan teljesen megszűnik a kötelező tájékoztatás a tévék esetében, míg este legalább húsz perc, legfeljebb negyvenöt perc lehet. Ez azért fontos változás, mert most mind az RTL Klub, mind a TV2 esti híradója ennél jóval hosszabb.

Ami a JBE rádiókat illeti, ott eddig valamennyi munkanapon reggel fél 7 és fél 9 között legalább tizenöt perc önálló hírműsorszámot voltak kötelesek egybefüggően szolgáltatni, mostantól ezt legalább tíz, legfeljebb negyvenöt percben szabályoznák – írja az Azonnali.

Az új szabályozás több teret ad a bulvártartalmaknak is. Korábban „a más médiaszolgáltatótól átvett, illetve a demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló, bűnügyi tematikájú híranyag” a hírműsor időtartamának húsz százalékánál nem lehetett hosszabb terjedelmű éves átlagban. Ha elfogadják a változtatást, akkor ezentúl a hírműsorszám időtartamának harmincöt százaléka lehet bulváros tartalom, mint például bűnügyi hírek.

A módosítás foglalkozik a legszigorúbb, a VI. kategóriába sorolt műsorszámokkal is, vagyis azokkal, amelyek alkalmasak „a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyos károsítására, különösen azáltal, hogy pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlan erőszakot tartalmaznak”. Míg eddig a VI. kategóriába sorolt tartalmakat nem lehetett lineáris szolgáltatásban, tehát a hagyományos tévés műsorfolyamban közzétenni, most már ha szigorú feltételek mellett is, de lehetőség lesz erre. Úgy lehet majd ilyen tartalmat sugározni lineáris műsorfolyamban, ha az csak kóddal lesz elérhető és csak 18 éven felüliek férhetnek hozzá.

Az Azonnali beszámolójából kiderül az is, hogy módosul a közzétehető reklámok arányának számítása is: míg eddig óránként nem lehetett több a reklámidő 12 percnél, ezt a húszszázalékos arányt mostantól nem óránként, hanem sávonként reggel 6 és este 6, illetve este 6 és éjfél között kell csak átlagosan betartani. Ezzel megnyílik a lehetőség arra, hogy a tévék és a rádiók a kiemelt időszakokban adjanak le több reklámot, míg a kevésbé frekventált periódusokban kevesebbet, hiszen az átlag így is kijöhet.

  • Megosztom